Ziemniaczane rosti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych dań Polaków. Są sycące i smakują naprawdę dobrze. Można je podawać na słodko – z syropem klonowym czy owocami albo w wersji wytrawnej – z sosem grzybowym. Piotr Ogiński z bloga "Kocham gotować" zaproponował przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane nazywane rosti. Można je przygotowywać dwoma sposobami. Jedna polega na smażeniu surowych tartych ziemniaków albo wcześniej ugotowanych na półmiękko. Warto dodać do masy świeży rozmaryn, wtedy ich smak będzie wyrazisty. Rosti można podawać samodzielnie albo jako dodatek do dań mięsnych
Placki ziemniaczane to jedne z ulubionych dań Polaków. Są sycące i smakują naprawdę dobrze. Można je podawać na słodko – z syropem klonowym czy owocami albo w wersji wytrawnej – z sosem grzybowym. Piotr Ogiński z bloga "Kocham gotować" zaproponował przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane nazywane rosti.