Odmiany i przechowywanie ziemniaków. To musisz o nich wiedzieć

Ziemniak jest jednak ziemniakowi nierówny. Są takie, które idealnie nadawać się będą do gotowania, inne na sałatkę, a jeszcze inne na frytki. Niezależnie jednak od tego, jakie ziemniaki kupiliśmy warto też wiedzieć, jak je przechowywać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Ziemniak na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniak to jeden z najbardziej podstawowych produktów w polskiej kuchni. Jest tak popularny, że przed kilkudziesięciu laty powstała nawet książka kucharska o znamiennym tytule "500 dań z ziemniaków", co wcale nie było przesadą. Bulw tych warzyw używamy do przygotowywania obiadów, kolacji, a nawet dań śniadaniowych. Ziemniak jest jednak ziemniakowi nierówny. Są takie, które idealnie nadawać się będą do gotowania, inne na sałatkę, a jeszcze inne na frytki. Niezależnie jednak od tego, jakie ziemniaki kupiliśmy warto też wiedzieć, jak je przechowywać.

/ 7Ziemniaki na frytki

Obraz
© Fotolia

Najlepsze frytki zrobimy z ziemniaków mączystych, w których zawartość skrobi waha się między 15 a 18 procent. W Polsce najbardziej popularnymi odmianami, które pasują do tego opisu są: Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Jelly i Syrena, Pasat, Glada. Duża zawartość skrobi powoduje, że przygotowywane z nich frytki są pulchne w środku, nie są twarde i wodniste, a w dodatku bardzo dobrze się smażą. Najlepiej przygotowywać frytki dwuetapowo: najpierw ziemniaki smażymy w głębokim tłuszczu, aż staną się lekko żółtawe, następnie odcedzamy je i schładzamy, a następnie smażymy drugi raz. Dzięki temu staną się chrupiące.

/ 7Sałatki z ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki, które idealnie nadają się do zrobienia frytek, nie specjalnie sprawdzą się w daniach sałatkowych. W tym przypadku najlepsze będą odmiany, które zawierają mniej skrobi, dzięki czemu nie będą się rozpadać. Najlepsze będą odmiany: Denar, Impala, Ingrid, Bellarosa, Michalina, Vineta, Bartek, Dali czy Finezja. Ziemniaki na sałatki wcześniej gotujemy i dopiero później kroimy na kawałki. Dzięki temu, że są zwarte, ładnie będą wyglądać w sałatkach. Przy zakupie kierujmy się właśnie nazwą odmiany, a nie tym, czy ziemniaki są ładne i dobrze umyte - to nie ma żadnego znaczenia.

/ 7Kluski i placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Justa, Miłek, Ewelina, Owacja, Cekin, Ibis i Meridian to odmiany, które idealne nadają się do przygotowania klusek, pyz, placków, kartaczy czy knedli. Zawierają one od 13 do 15 procent skrobi. Dzięki temu ciastko z nich przygotowane nie jest ani wodniste, ani nie rozpada się zbyt łatwo. Wybór odpowiednich odmian jest w przypadku takich dań szczególnie istotny, wie każdy, kto próbował zrobić choćby kopytka. Jeśli weźmiemy nieodpowiednie odmiany, kluski staną się zbyt twarde albo rozpadną się w trakcie gotowania.

/ 7Pieczona Augusta

Obraz
© 123RF.COM

Coraz bardziej popularne na naszych stołach są ziemniaki pieczone. Duże, mączyste bulwy można łączyć z różnymi nadzieniami i serwować nie tylko na obiad, ale nawet na śniadanie. Aby danie nam się udało, powinniśmy sięgnąć po odmiany: Augusta, Innowator, Agnes lub Marlen. Upieczony ziemniak będzie smakował znakomicie, nawet jeśli podamy go z samym masłem. Dodatki mogą być jednak bardzo różne: sosy śmietanowe lub jogurtowe, śledzie, łosoś, owoce morza, wędliny i mięsa.

/ 7Jak przechowywać ziemniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli chcemy przechować ziemniaki przez zimę, powinniśmy zadbać o odpowiednie warunki, w jakich bulwy będą składowane. Najlepsza temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni C. Wskazana jest także dość wysoka wilgotność powietrza, całkowity brak dostępu światła oraz dobra wentylacja. Słowem: najlepsza jest piwnica. Jeśli nią dysponujemy, powinniśmy przygotować drewniane skrzynki (z otworami między deskami) i do nich zapakować ziemniaki. Wytrzymają nawet kilka miesięcy.

W temperaturze poniżej 7 stopni C ziemniaki będą przemarzać i staną się słodkie. Z kolei zbyt suche powietrze sprawia, że bulwy pomarszczą się i zmiękną. Zbyt wysoka temperatura przechowywania ziemniaków i dostęp światła to przyczyny, dla których ziemniaki zielenieją (wzrasta zawartość substancji toksycznych) lub puszczają kiełki. Jeżeli ziemniaki wypuszczają dużo kiełków lub mocno zzieleniały, nie nadają się już do spożycia.

/ 7Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

Obraz
© Fotolia

Jeśli nie mamy piwnicy lub nieogrzewanej spiżarni, ciężko nam będzie przechować ziemniaki przez dłuższy okres. Przede wszystkim nie wolno ich trzymać w lodówce - temperatura jest w niej zbyt niska. Rozwiązaniem nie będzie także balkon - zimą zmarzną, poza tym ziemniaki będą miały zbyt dużo światła. Przez jakiś czas możemy przechowywać je w drewnianej skrzynce w szafce, ale musimy liczyć się z kolei ze zbyt suchym powietrzem i za wysoką temperaturą. Najlepiej więc zjadać je na bieżąco.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia