Odmiany i przechowywanie ziemniaków. To musisz o nich wiedzieć

Ziemniak jest jednak ziemniakowi nierówny. Są takie, które idealnie nadawać się będą do gotowania, inne na sałatkę, a jeszcze inne na frytki. Niezależnie jednak od tego, jakie ziemniaki kupiliśmy warto też wiedzieć, jak je przechowywać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Ziemniak na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniak to jeden z najbardziej podstawowych produktów w polskiej kuchni. Jest tak popularny, że przed kilkudziesięciu laty powstała nawet książka kucharska o znamiennym tytule "500 dań z ziemniaków", co wcale nie było przesadą. Bulw tych warzyw używamy do przygotowywania obiadów, kolacji, a nawet dań śniadaniowych. Ziemniak jest jednak ziemniakowi nierówny. Są takie, które idealnie nadawać się będą do gotowania, inne na sałatkę, a jeszcze inne na frytki. Niezależnie jednak od tego, jakie ziemniaki kupiliśmy warto też wiedzieć, jak je przechowywać.

/ 7Ziemniaki na frytki

Obraz
© Fotolia

Najlepsze frytki zrobimy z ziemniaków mączystych, w których zawartość skrobi waha się między 15 a 18 procent. W Polsce najbardziej popularnymi odmianami, które pasują do tego opisu są: Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Jelly i Syrena, Pasat, Glada. Duża zawartość skrobi powoduje, że przygotowywane z nich frytki są pulchne w środku, nie są twarde i wodniste, a w dodatku bardzo dobrze się smażą. Najlepiej przygotowywać frytki dwuetapowo: najpierw ziemniaki smażymy w głębokim tłuszczu, aż staną się lekko żółtawe, następnie odcedzamy je i schładzamy, a następnie smażymy drugi raz. Dzięki temu staną się chrupiące.

/ 7Sałatki z ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki, które idealnie nadają się do zrobienia frytek, nie specjalnie sprawdzą się w daniach sałatkowych. W tym przypadku najlepsze będą odmiany, które zawierają mniej skrobi, dzięki czemu nie będą się rozpadać. Najlepsze będą odmiany: Denar, Impala, Ingrid, Bellarosa, Michalina, Vineta, Bartek, Dali czy Finezja. Ziemniaki na sałatki wcześniej gotujemy i dopiero później kroimy na kawałki. Dzięki temu, że są zwarte, ładnie będą wyglądać w sałatkach. Przy zakupie kierujmy się właśnie nazwą odmiany, a nie tym, czy ziemniaki są ładne i dobrze umyte - to nie ma żadnego znaczenia.

/ 7Kluski i placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Justa, Miłek, Ewelina, Owacja, Cekin, Ibis i Meridian to odmiany, które idealne nadają się do przygotowania klusek, pyz, placków, kartaczy czy knedli. Zawierają one od 13 do 15 procent skrobi. Dzięki temu ciastko z nich przygotowane nie jest ani wodniste, ani nie rozpada się zbyt łatwo. Wybór odpowiednich odmian jest w przypadku takich dań szczególnie istotny, wie każdy, kto próbował zrobić choćby kopytka. Jeśli weźmiemy nieodpowiednie odmiany, kluski staną się zbyt twarde albo rozpadną się w trakcie gotowania.

/ 7Pieczona Augusta

Obraz
© 123RF.COM

Coraz bardziej popularne na naszych stołach są ziemniaki pieczone. Duże, mączyste bulwy można łączyć z różnymi nadzieniami i serwować nie tylko na obiad, ale nawet na śniadanie. Aby danie nam się udało, powinniśmy sięgnąć po odmiany: Augusta, Innowator, Agnes lub Marlen. Upieczony ziemniak będzie smakował znakomicie, nawet jeśli podamy go z samym masłem. Dodatki mogą być jednak bardzo różne: sosy śmietanowe lub jogurtowe, śledzie, łosoś, owoce morza, wędliny i mięsa.

/ 7Jak przechowywać ziemniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli chcemy przechować ziemniaki przez zimę, powinniśmy zadbać o odpowiednie warunki, w jakich bulwy będą składowane. Najlepsza temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni C. Wskazana jest także dość wysoka wilgotność powietrza, całkowity brak dostępu światła oraz dobra wentylacja. Słowem: najlepsza jest piwnica. Jeśli nią dysponujemy, powinniśmy przygotować drewniane skrzynki (z otworami między deskami) i do nich zapakować ziemniaki. Wytrzymają nawet kilka miesięcy.

W temperaturze poniżej 7 stopni C ziemniaki będą przemarzać i staną się słodkie. Z kolei zbyt suche powietrze sprawia, że bulwy pomarszczą się i zmiękną. Zbyt wysoka temperatura przechowywania ziemniaków i dostęp światła to przyczyny, dla których ziemniaki zielenieją (wzrasta zawartość substancji toksycznych) lub puszczają kiełki. Jeżeli ziemniaki wypuszczają dużo kiełków lub mocno zzieleniały, nie nadają się już do spożycia.

/ 7Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

Obraz
© Fotolia

Jeśli nie mamy piwnicy lub nieogrzewanej spiżarni, ciężko nam będzie przechować ziemniaki przez dłuższy okres. Przede wszystkim nie wolno ich trzymać w lodówce - temperatura jest w niej zbyt niska. Rozwiązaniem nie będzie także balkon - zimą zmarzną, poza tym ziemniaki będą miały zbyt dużo światła. Przez jakiś czas możemy przechowywać je w drewnianej skrzynce w szafce, ale musimy liczyć się z kolei ze zbyt suchym powietrzem i za wysoką temperaturą. Najlepiej więc zjadać je na bieżąco.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem