Gołąbki
Składniki: główka białej kapusty, 250 g ryżu, 100 g cebuli, tłuszcz, 200 g wieprzowiny (bez kości), natka pietruszki lub koperek, szklanka rosołu, 1/2 szklanki śmietany, 40 g koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy, nie uszkadzając liści. Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać ze zmielonym mięsem, ryżem i posiekaną zieleniną, doprawić. Na przygotowanych liściach rozłożyć nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym, doprawić.