Szarlotka
Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, kostka miękkiego masła (250 g), 4 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego, ok. 1,5 kg jabłek, cukier, cynamon.
Przygotowanie: przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść z masłem. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Większą część rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy. Obrane jabłka pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z odrobiną wody, przez około 15-20 minut, pod koniec można dodać cukier i cynamon dla smaku. Tak przygotowane, przestudzone owoce przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć palcami wcześniej schłodzoną część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C, aż do zarumienienia się wierzchu ciasta.