Obiady i desery, które najlepiej smakują u babci
Potrawy naszych babć nierzadko wspominamy z nutą rozrzewnienia. Kojarzą nam się z beztroskim czasem dzieciństwa, bezpieczeństwem i... pełnym brzuchem. Większość polskich domów ma swoje babcine klasyki - wśród których nie brakuje prostych, tanich i smacznych dań. Zebraliśmy te najpopularniejsze, z klasycznymi przepisami. Co jeszcze dopisalibyście do tej listy?
Nie ma jak u babci
Kojarzą nam się z beztroskim czasem dzieciństwa, bezpieczeństwem i... pełnym brzuchem. Potrawy naszych babć nierzadko wspominamy z nutą rozrzewnienia. Większość polskich domów ma swoje babcine klasyki - wśród których nie brakuje prostych, tanich i smacznych dań. Zebraliśmy te najpopularniejsze, z klasycznymi przepisami. Co jeszcze dopisalibyście do tej listy?
Rosół
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, por), 1 cebula, sól pieprz, kawałek mięsa z kością (wołowe lub drób).
Przygotowanie: mięso oczyścić, zalać zimną wodą, trochę posolić i doprowadzić do zagotowania. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i cebulę przypieczoną na płytce. Rosół gotować na wolnym ogniu - inaczej będzie bardziej mętny, jednak i w takiej sytuacji można go uratować poprzez wrzucenie kawałka żółtego sera. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół i doprawić do smaku pieprzem. Rosół najlepiej smakuje z makaronem własnej roboty, posypany natką pietruszki.
Pierogi
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 250 ml gorącej wody. Farsz: 700 g ziemniaków, 700 g twarogu, 1 cebula, olej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do farszu, doprawić do smaku i wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie, do którego wlać wodę i mieszać łyżką, tak aby składniki się połączyły. Wyrobić i odstawić do wystudzenia. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę farszu i skleić brzegi (farsz nie powinien dotykać brzegów, bo inaczej ciasto nam się nie sklei). Gotowe pierogi gotować w w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką lub/i boczkiem.
Szarlotka
Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, kostka miękkiego masła (250 g), 4 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego, ok. 1,5 kg jabłek, cukier, cynamon.
Przygotowanie: przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść z masłem. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Większą część rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy. Obrane jabłka pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z odrobiną wody, przez około 15-20 minut, pod koniec można dodać cukier i cynamon dla smaku. Tak przygotowane, przestudzone owoce przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć palcami wcześniej schłodzoną część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C, aż do zarumienienia się wierzchu ciasta.
Gołąbki
Składniki: główka białej kapusty, 250 g ryżu, 100 g cebuli, tłuszcz, 200 g wieprzowiny (bez kości), natka pietruszki lub koperek, szklanka rosołu, 1/2 szklanki śmietany, 40 g koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy, nie uszkadzając liści. Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać ze zmielonym mięsem, ryżem i posiekaną zieleniną, doprawić. Na przygotowanych liściach rozłożyć nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym, doprawić.
Drożdżówki
Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 4 łyżki cukru, 100 g stopionego masła, 1/2 szklanki podgrzanego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Nadzienie: 300 g zmielonego sera, 1/3 szklanki cukru, kilka ziarenek wanilii, 2 żółtka, 1/4 kostki miękkiego masła.
Przygotowanie: mleko wymieszać z łyżką cukru i drożdżami, zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, sól i jajka. Wymieszać z zaczynem i zagnieść ciasto, tak aby odstawało od dłoni. Na koniec dodać masło, dokładnie połączyć składniki i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie połączyć na gładką masę składniki na nadzienie. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła, pośrodku każdego zrobić wgłębienie i nałożyć ser. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na kwadrans, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-25 minut.
Kluski śląskie
Składniki (na około 12 klusek): 1 kg ziemniaków (ugotowane w osolonej wodzie, najlepiej dzień wcześniej), 250 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie: zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę albo maszynkę. Następnie umieścić je w misce, docisnąć do dna i podzielić na cztery części; jedną z nich wyjmujemy i na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ("na równo"). Dodać odjęte wcześniej ziemniaki i całość dokładnie połączyć - ciasto powinno odklejać się od ręki. Formować kulki, które lekko spłaszczyć, a w środku palcem zrobić dziurkę. Kluski gotować partiami w osolonym wrzątku, mieszając po każdym dodaniu, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kluski wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone masłem z cebulką.
Racuchy - pampuchy
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżka roztopionego masła, olej do smażenia, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, cukier puder do podania.
Przygotowanie: mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzać, aż będą letnie. Dodać 1\2 szklanki mąki, wymieszać i odstawić. W większej misce ubić jajka, dodać resztę cukru i dolać drożdże. Dosypać pozostałą część mąki, wymieszać i odstawić, aby ciasto ładnie wyrosło. Dodać cukier waniliowy, roztopione masło, wymieszać i smażyć na gorącym oleju. Wykładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać.