Drożdżówki
Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 4 łyżki cukru, 100 g stopionego masła, 1/2 szklanki podgrzanego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Nadzienie: 300 g zmielonego sera, 1/3 szklanki cukru, kilka ziarenek wanilii, 2 żółtka, 1/4 kostki miękkiego masła.
Przygotowanie: mleko wymieszać z łyżką cukru i drożdżami, zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, sól i jajka. Wymieszać z zaczynem i zagnieść ciasto, tak aby odstawało od dłoni. Na koniec dodać masło, dokładnie połączyć składniki i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie połączyć na gładką masę składniki na nadzienie. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła, pośrodku każdego zrobić wgłębienie i nałożyć ser. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na kwadrans, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-25 minut.