Trwa ładowanie...
09-07-2009 16:32

Niezły (warzywny) pasztet

Niegdyś były serwowane na eleganckich przyjęciach jako wykwintne danie. To także propozycja na wyśmienitą przystawkę. Pasztety z warzyw to ciekawa alternatywa posiłków dla osób znudzonych typowo mięsnym jedzeniem lub po prostu monotonią kuchni pod znakiem schabowego z kartoflami.

Niezły (warzywny) pasztetŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2e75p5
d2e75p5

Niegdyś były serwowane na eleganckich przyjęciach jako wykwintne danie. To także propozycja na wyśmienitą przystawkę. Pasztety z warzyw to ciekawa alternatywa posiłków dla osób znudzonych typowo mięsnym jedzeniem lub po prostu monotonią kuchni pod znakiem schabowego z kartoflami.

Jeśli myślicie, że lepiej taki pasztet kupić niż zrobić - bo to na pewno mnóstwo pracy, czasu, niezbędnego kunsztu mistrza kuchni - jesteście w dużym błędzie. Naprawdę niewiele trzeba, aby wyjątkowe danie przygotować samemu.

Brokuły i kalafior

Oto prosty przepis dla smakoszy „kwiatowych warzyw". Przygotujmy: 350 g kalafiora, 350 g brokułu, 300 g piersi kurczaka, 1 cytryna, 1 marchewka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 200 ml śmietany, sól, pieprz, cukier.

Filet z kurczaka gotujemy, gorącym wywarem (0,5 litra) zalewamy umyte, podzielone na różyczki kalafior i brokuła. Z cytryny ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok, który dodajemy do warzyw zalanych wywarem. Gotujemy około 7 minut.

d2e75p5

Oddzielnie gotujemy oczyszczoną, obraną i pokrojoną marchewkę. Miksujemy ją z kurczakiem, jajkami, mąką, skórką z cytryny oraz śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i starannie wyrabiamy na jednolitą masę.

Na formę wykładamy część masy, następnie różyczki kalafiora oraz brokułu, a na koniec resztę masy. Górę wyrównujemy i przykrywamy natłuszczoną folią. Formę wstawiamy do większego naczynia z wodą i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 1,5 godziny.

Cukinia i szpinak

Do przygotowania tej wersji dania potrzebujemy: 400 g szpinaku, 2 kg cukinii, 300 g cebuli, 200 g bułki tartej, 250 ml mleka, 6 jajek, 1 łyżeczki świeżej mięty, listków estragonu, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnek, masło.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię także kroimy (na plastry o grubości około 5 mm), a następnie smażymy razem z cebulą, aż warzywa staną się miękkie. Rozdrabniamy je widelcem, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę tartą, jajka, posiekaną miętę oraz estragon; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

d2e75p5

Szpinak myjemy, usuwamy grubsze łodyżki i podsmażamy na maśle, stale mieszając. Przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem i solą.

Formę wysmarowujemy masłem, układamy połowę masy z cukinii, na niej warstwę szpinaku i pozostałą cukinię. Przykrywamy folią i wstawiamy do kąpieli wodnej. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Pasztet podajemy na zimno z sosem majonezowym.

Kolorowy mix

Składniki potrzebne do przyrządzenia prawdziwej symfonii warzywnych smaków to: 600 g marchewki, 600 g buraków, 600 g porów, 1 duża cebula, 1 łyżka oliwy, czosnek, 6 jajek, 6 łyżek mąki, 250 ml śmietanki 30-proc., 3 łyżki masła, 50 g parmezanu, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, skórka z cytryny, imbir.

d2e75p5

Oczyszczone i umyte pory, buraki oraz marchewkę kroimy na plasterki i osobno gotujemy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek, następnie smażymy 1 minutę. Jajka mieszamy z mąką, dodajemy śmietankę, masło, parmezan oraz cebulę z czosnkiem.

Ostudzone buraczki miksujemy, a następnie dodajemy 1/3 masy śmietanowej, przyprawiamy solą i pieprzem. Pory też miksujemy i mieszamy z 1/3 masy śmietanowej. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. To samo robimy z marchewką. Przyprawiamy jednak inaczej: skórką cytrynową, imbirem i pieprzem. Trzy masy umieszczamy warstwowo w formie: najpierw buraczkową, potem porową a następnie marchwiową. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

qk

fot. Jupiterimages

d2e75p5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e75p5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj