Pasztet z warzywami
- marchewka 30 dekagramów
- pieprz według uznania
- sól według uznania
- cebula 1 sztuka
- olej 3 łyżki stołowe
- biała kiełbasa 1/2 kg
- ocet winny 1 łyżka stołowa
- suszony majeranek 1 łyżka deserowa
- sałata 1 sztuka
- pieczarki 40 dekagramów
Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę i obgotować (5 minut) w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dwie pieczarki odłożyć, pozostałe usmażyć na oleju. Dodać cebulę, zeszklić. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzi. obrać biała kiełbasę, farsz rozdrobnić i zagnieść z majerankiem. Dodać pieczarki z cebula i marchewką. Masą napełnić wytłuszczoną formę keksowa. Piec około 45 minut w temp. 200 stopni C. Zlać sos, a pasztet ostudzić. Odłożone pieczarki pokroić w plasterki. Połączyć z umyta i rozdrobniona sałatą. Ocet przyprawić solą oraz pieprzem, utrzeć z olejem i polać sałatę.
Przepis dodał użytkownik agata.17ko
Podziel się opinią
Komentarze