Majonez z awokado
Może nazwanie tego sosu majonezem jest lekkim nadużyciem, ale kiedy przygotujesz go, na pewno przekonasz się, że to bez znaczenia. Taki dietetyczny majonez posmakuje każdemu i urozmaici wiosenne kanapki i sałatki.
Składniki:
- awokado,
- sok z 1/2 niewielkiej cytryny lub limonki,
- malutki ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina octu winnego,
- opcjonalnie ulubione zioła.
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj łyżkę oliwy. Majonez z awokado przechowuj do dwóch, trzech dni w lodówce.