10 sposobów na awokado
To jeden z najzdrowszych owoców świata. Choć nie jest słodki, to jednak kto raz go spróbuje, będzie chciał więcej i więcej. Mowa o awokado, które od kilku lat robi w Polsce furorę. I bardzo dobrze, bo to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych.
Tłusty, ale zdrowy
To jeden z najzdrowszych owoców świata. Choć nie jest słodki, to jednak kto raz go spróbuje, będzie chciał więcej i więcej. Mowa o awokado, które od kilku lat robi w Polsce furorę. I bardzo dobrze, bo to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych. Awokado jest tłuste, ale to głównie wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera za to związki hamujące wchłanianie cholesterolu. Nie można pominąć luteiny dobrze wpływającej na wzrok, a także witamin - B1, B2, E, D, C. Jednak wiele osób nie wie, jak przyrządzić z awokado pyszną potrawę. Oto kilka naszych propozycji.
AD/mmch
Guacamole
To najpopularniejszy sposób wykorzystania awokado. Ten pochodzący z Meksyku sos (pasta) jest znakomity i latem, i zimą. Wystarczy wybrać jedno dojrzałe awokado (takie, które jest miękkie), rozetrzeć je widelcem i skropić sokiem z cytryny lub limonki (pozostanie wówczas pięknie zielone), dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną cebulę, sól, pieprz, listki kolendry i trochę ostrej papryki. Do tego łyżka oliwy, by składniki się połączyły i gotowe.
Makaron z awokado
Na to pyszne, obiadowe danie potrzebujemy pół kilograma makaronu (najlepiej długie wstążki), dwa dojrzałe awokado, pęczek bazylii, sok z połowy cytryny, dwa ząbki czosnku i kilka suszonych pomidorów. Gotujemy makaron i w tym czasie miksujemy wszystkie pozostałe składniki, ale delikatnie. Dolewamy trochę oliwy z oliwek, solimy, dodajemy pieprz do smaku. Na koniec łączymy sos z makaronem.
Pizza z awokado
Choć nasz zielony owoc jest bardzo tłusty, to nadaje się także do pieczenia. Przygotowujemy ciasto na pizzę (mąka, woda, drożdże i trochę oliwy), a gdy wyrośnie formujemy placek. Smarujemy go specjalnym pomidorowym sosem do pizzy, układamy plasterki awokado i posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni C tyle, ile potrzeba. Można oczywiście, dla urozmaicenia, położyć na pizzy także swoje ulubione dodatki. Ciekawie smakuje zarówno z szynką, jak i z fetą lub jajkiem.
Faszerowane awokado
Potrzebujemy: puszkę tuńczyka, posiekaną cebulę, małą puszkę zielonego groszku, małą puszkę kukurydzy, posiekanego pomidora, pokrojone w kostkę jajko na twardo, sok z jednej cytryny, 12 liści sałaty i sześć dojrzałych awokado. Mieszamy ze sobą tuńczyka, posiekaną cebulę, groszek, kukurydzę, jajko, pomidora. Solimy i pieprzymy do smaku. Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę (najlepiej robić to wbijając w nią ostrze noża i przekręcając), skrapiamy połówki sokiem z cytryny. W miejsce pestki wkładamy nadzienie i układamy danie na liściach sałaty.
Tortilla z awokado
Do przygotowania tego tradycyjnego dania z Ameryki Środkowej potrzebujemy: trzy łyżki majonezu, łyżkę musztardy, dwie tortille, kilka plasterków piersi z indyka (pieczonej, gotowanej lub wędzonej), pokrojoną w paski paprykę i dojrzałe awokado. W misce mieszamy majonez z musztardą. Smarujemy tym sosem tortille, układamy na nich awokado pokrojone w plasterki, pierś z indyka i paprykę. Tortillę zwijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (nie więcej niż na trzy minuty!). Kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem.
Chłodnik z awokado
Awokado doskonale nadaje się na zupy, ale raczej nie te gotowane na ostrym ogniu. Chłodnik jednak jest doskonały! Potrzebujemy: trzy ogórki, awokado, pęczek szczypiorku, dwie łyżki świeżej mięty, szklankę maślanki i trochę wody (jeśli zupa będzie za gęsta). Myjemy i kroimy ogórka, awokado, szczypior i miętę. Wrzucamy wszystko do blendera, wlewamy maślankę i miksujemy. Jeśli trzeba - dolewamy wody. Dodajemy sól, pieprz i chłodzimy w lodówce. Pycha!
Sałatka z awokado
Składniki: kilka plastrów awokado, dwie główki sałaty, pięć świeżych fig, szklanka tartego sera, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz. Liście sałaty rwiemy na kawałki. Myjemy figi i awokado i kroimy je w plasterki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki razem z serem, olejem, octem, solą i pieprzem. Gotowe.
Sorbet z awokado
Awokado nadaje się także do przygotowywania... deserów. Warto wypróbować, bo smak jest niepowtarzalny. Do sorbetu potrzebujemy: szklankę wody, szklankę cukru pudru, dwa posiekane awokado, sok z dwóch limonek, cztery łyżki siekanej kolendry. Gotujemy wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki. Przelewamy do płytkiego pojemnika i zamrażamy. W trakcie mrożenia trzy razy wyjmujemy masę i miksujemy. Po kilku godzinach pyszny deser jest gotowy.
Majonez z awokado
To znakomity dodatek do mięs. Dwa dojrzałe awokado kroimy w kostkę, dodajemy do tego garść świeżych liści bazylii, dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wszystko miksujemy na masę o konsystencji majonezu.
Mleczny koktajl
I na koniec coś do picia. Awokado pokrojone w kostkę, pół szklanki mleka, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, łyżkę miodu i sok z połowy cytryny miksujemy. Chłodzimy, podajemy w szklankach z kostkami lodu. Znakomite na upalne dni!
AD/mmch