Beza bez jajek
Tak, to możliwe! Możesz przygotować wegańską bezę z pomocą aquafabaty. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Płyn, w którym zanurzone są ziarenka ciecierzycy w puszce. To właśnie z niej możesz upiec pyszną bezę, która w niczym nie ustępuje tej z kurzych białek.
Składniki:
- 1/2 szklanki płynu po odsączeniu cieciorki z puszki,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
Ubij na sztywno płyn przy pomocy miksera tak, jakbyś ubijał kurze białka. Teraz powoli dodawaj po łyżce cukru, a następną dopiero, gdy pierwsza porcja całkowicie się rozpuści. Kiedy już wyczerpiesz zapas cukru pudru, przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego nakładaj porcje bezowej masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw ją do nagrzanego do 130 stopni piekarnika z włączoną funkcja termoobiegu. Po godzinie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż beza ostygnie.
Trwa ładowanie wpisu: instagram