Słodki dżem z cebuli
Cebula nadaje się nie tylko do mięsa czy sałatki, ale świetnie smakuje pod postacią słodkiej konfitury. Posmaruj nią wędlinę, okraś podsmażane pierogi albo dodaj do kremowej zupy. Ten smak pozytywnie cię zaskoczy.
Składniki:
- 1 kg dowolnego rodzaju cebuli,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 1/4 szklanki octu balsamicznego,
- 1/4 szklanki whisky,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż całość przyrumieni się. Mieszaj zawartość patelni przez cały czas, by nie przywarła do dna. Teraz zmniejsz ogień do minimum i wlej ocet balsamiczny, a po jakimś czasie whisky. Następnie dodaj masło, miód i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Teraz smaż wszystko na małym ogniu na tyle długo, by zredukować płyn o połowę, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś przez pół godziny. Co jakiś czas przemieszaj konfiturę i w razie potrzeby dodaj trochę wody. Kiedy cebula będzie już miękka, przełóż ją do słoiczków i zawekuj.
Trwa ładowanie wpisu: instagram