Nietypowe zastosowanie dobrze znanych warzyw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będziesz zaskoczony naszymi pomysłami

Obraz
© 123RF.COM

Te niezwykłe propozycje to potwierdzenie, że w kuchni można z powodzeniem eksperymentować i odkrywać nowe smaki i potrawy. Nasze pomysły na pewno cię zaskoczą. Przekonaj się sam!

W tym ciachu zakochasz się od pierwszego kęsa, a kiedy zaserwujesz je niewtajemniczonemu smakoszowi, nie uwierzy on, że właśnie zajada fasolę. Przekonaj się sam!
Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej,
  • 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 5 łyżek kakao,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Otwórz puszki, a ich zawartość wysyp na sito i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i odsącz. Teraz wszystkie składniki włóż do dużej miski i zmiksuj przy pomocy blendera. Możesz także umieścić je w malakserze lub blenderze kielichowym (to o wiele łatwiejszy sposób). Miksuj wszystko, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto jest już gotowe, wlej je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstaw na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jeśli pięknie wyrośnięte ciasto opadnie podczas stygnięcia, nie przejmuj się – to normalne. Lekkie i proste ciasto z fasoli będzie smakować wyśmienicie. Smacznego!

/ 5Lody buraczkowe

Buraki same w sobie nie są zbyt smaczne, mają lekko ziemisty posmak, ale kiedy upieczesz je, a następnie połączysz z odpowiednimi dodatkami, wyczarujesz pyszne buraczkowe lody o pięknym, różowym kolorze. W sam raz na wczesnowiosenny deser.

  • 5 niezbyt dużych buraków,
  • 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Umyte i skropione olejem rzepakowym oraz delikatnie oprószone solą buraczki pozawijaj w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut. Kiedy buraczki są już miękkie, wyjmij je z piekarnika, rozwiń z folii i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy możesz już wziąć je do ręki bez ryzyka poparzeń, zdejmij z nich skórkę, a następnie zmiksuj je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Kiedy buraczki są już zimne, dodaj do nich miód oraz jogurt naturalny i wymieszaj. Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki, a podczas mrożenie przemieszaj buraczkowe lody kilka razy.

/ 5Beza bez jajek

Obraz
© 123RF.COM

Tak, to możliwe! Możesz przygotować wegańską bezę z pomocą aquafabaty. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Płyn, w którym zanurzone są ziarenka ciecierzycy w puszce. To właśnie z niej możesz upiec pyszną bezę, która w niczym nie ustępuje tej z kurzych białek.

  • 1/2 szklanki płynu po odsączeniu cieciorki z puszki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Ubij na sztywno płyn przy pomocy miksera tak, jakbyś ubijał kurze białka. Teraz powoli dodawaj po łyżce cukru, a następną dopiero, gdy pierwsza porcja całkowicie się rozpuści. Kiedy już wyczerpiesz zapas cukru pudru, przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego nakładaj porcje bezowej masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw ją do nagrzanego do 130 stopni piekarnika z włączoną funkcja termoobiegu. Po godzinie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż beza ostygnie.

/ 5Majonez z awokado

Może nazwanie tego sosu majonezem jest lekkim nadużyciem, ale kiedy przygotujesz go, na pewno przekonasz się, że to bez znaczenia. Taki dietetyczny majonez posmakuje każdemu i urozmaici wiosenne kanapki i sałatki.

  • awokado,
  • sok z 1/2 niewielkiej cytryny lub limonki,
  • malutki ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina octu winnego,
  • opcjonalnie ulubione zioła.

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj łyżkę oliwy. Majonez z awokado przechowuj do dwóch, trzech dni w lodówce.

/ 5Słodki dżem z cebuli

Obraz
© 123RF.COM

Cebula nadaje się nie tylko do mięsa czy sałatki, ale świetnie smakuje pod postacią słodkiej konfitury. Posmaruj nią wędlinę, okraś podsmażane pierogi albo dodaj do kremowej zupy. Ten smak pozytywnie cię zaskoczy.

  • 1 kg dowolnego rodzaju cebuli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
  • 1/4 szklanki whisky,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż całość przyrumieni się. Mieszaj zawartość patelni przez cały czas, by nie przywarła do dna. Teraz zmniejsz ogień do minimum i wlej ocet balsamiczny, a po jakimś czasie whisky. Następnie dodaj masło, miód i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Teraz smaż wszystko na małym ogniu na tyle długo, by zredukować płyn o połowę, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś przez pół godziny. Co jakiś czas przemieszaj konfiturę i w razie potrzeby dodaj trochę wody. Kiedy cebula będzie już miękka, przełóż ją do słoiczków i zawekuj.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad