Nietypowe zastosowanie dobrze znanych warzyw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będziesz zaskoczony naszymi pomysłami

Obraz
© 123RF.COM

Te niezwykłe propozycje to potwierdzenie, że w kuchni można z powodzeniem eksperymentować i odkrywać nowe smaki i potrawy. Nasze pomysły na pewno cię zaskoczą. Przekonaj się sam!

W tym ciachu zakochasz się od pierwszego kęsa, a kiedy zaserwujesz je niewtajemniczonemu smakoszowi, nie uwierzy on, że właśnie zajada fasolę. Przekonaj się sam!
Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej,
  • 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 5 łyżek kakao,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Otwórz puszki, a ich zawartość wysyp na sito i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i odsącz. Teraz wszystkie składniki włóż do dużej miski i zmiksuj przy pomocy blendera. Możesz także umieścić je w malakserze lub blenderze kielichowym (to o wiele łatwiejszy sposób). Miksuj wszystko, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto jest już gotowe, wlej je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstaw na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jeśli pięknie wyrośnięte ciasto opadnie podczas stygnięcia, nie przejmuj się – to normalne. Lekkie i proste ciasto z fasoli będzie smakować wyśmienicie. Smacznego!

/ 5Lody buraczkowe

Buraki same w sobie nie są zbyt smaczne, mają lekko ziemisty posmak, ale kiedy upieczesz je, a następnie połączysz z odpowiednimi dodatkami, wyczarujesz pyszne buraczkowe lody o pięknym, różowym kolorze. W sam raz na wczesnowiosenny deser.

  • 5 niezbyt dużych buraków,
  • 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Umyte i skropione olejem rzepakowym oraz delikatnie oprószone solą buraczki pozawijaj w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut. Kiedy buraczki są już miękkie, wyjmij je z piekarnika, rozwiń z folii i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy możesz już wziąć je do ręki bez ryzyka poparzeń, zdejmij z nich skórkę, a następnie zmiksuj je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Kiedy buraczki są już zimne, dodaj do nich miód oraz jogurt naturalny i wymieszaj. Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki, a podczas mrożenie przemieszaj buraczkowe lody kilka razy.

/ 5Beza bez jajek

Obraz
© 123RF.COM

Tak, to możliwe! Możesz przygotować wegańską bezę z pomocą aquafabaty. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Płyn, w którym zanurzone są ziarenka ciecierzycy w puszce. To właśnie z niej możesz upiec pyszną bezę, która w niczym nie ustępuje tej z kurzych białek.

  • 1/2 szklanki płynu po odsączeniu cieciorki z puszki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Ubij na sztywno płyn przy pomocy miksera tak, jakbyś ubijał kurze białka. Teraz powoli dodawaj po łyżce cukru, a następną dopiero, gdy pierwsza porcja całkowicie się rozpuści. Kiedy już wyczerpiesz zapas cukru pudru, przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego nakładaj porcje bezowej masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw ją do nagrzanego do 130 stopni piekarnika z włączoną funkcja termoobiegu. Po godzinie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż beza ostygnie.

/ 5Majonez z awokado

Może nazwanie tego sosu majonezem jest lekkim nadużyciem, ale kiedy przygotujesz go, na pewno przekonasz się, że to bez znaczenia. Taki dietetyczny majonez posmakuje każdemu i urozmaici wiosenne kanapki i sałatki.

  • awokado,
  • sok z 1/2 niewielkiej cytryny lub limonki,
  • malutki ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina octu winnego,
  • opcjonalnie ulubione zioła.

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj łyżkę oliwy. Majonez z awokado przechowuj do dwóch, trzech dni w lodówce.

/ 5Słodki dżem z cebuli

Obraz
© 123RF.COM

Cebula nadaje się nie tylko do mięsa czy sałatki, ale świetnie smakuje pod postacią słodkiej konfitury. Posmaruj nią wędlinę, okraś podsmażane pierogi albo dodaj do kremowej zupy. Ten smak pozytywnie cię zaskoczy.

  • 1 kg dowolnego rodzaju cebuli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
  • 1/4 szklanki whisky,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż całość przyrumieni się. Mieszaj zawartość patelni przez cały czas, by nie przywarła do dna. Teraz zmniejsz ogień do minimum i wlej ocet balsamiczny, a po jakimś czasie whisky. Następnie dodaj masło, miód i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Teraz smaż wszystko na małym ogniu na tyle długo, by zredukować płyn o połowę, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś przez pół godziny. Co jakiś czas przemieszaj konfiturę i w razie potrzeby dodaj trochę wody. Kiedy cebula będzie już miękka, przełóż ją do słoiczków i zawekuj.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika