Nietypowe zastosowanie dobrze znanych warzyw
Będziesz zaskoczony naszymi pomysłami
Bardzo proste czekoladowe ciasto z fasoli
W tym ciachu zakochasz się od pierwszego kęsa, a kiedy zaserwujesz je niewtajemniczonemu smakoszowi, nie uwierzy on, że właśnie zajada fasolę. Przekonaj się sam!
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej,
- 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe),
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 łyżek miodu,
- 5 łyżek kakao,
- ziarenka z laski wanilii,
- 4 jajka,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Otwórz puszki, a ich zawartość wysyp na sito i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i odsącz. Teraz wszystkie składniki włóż do dużej miski i zmiksuj przy pomocy blendera. Możesz także umieścić je w malakserze lub blenderze kielichowym (to o wiele łatwiejszy sposób). Miksuj wszystko, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto jest już gotowe, wlej je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstaw na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jeśli pięknie wyrośnięte ciasto opadnie podczas stygnięcia, nie przejmuj się – to normalne. Lekkie i proste ciasto z fasoli będzie smakować wyśmienicie. Smacznego!