Jaja kurze
- Jajo kurze o masie 60 g dostarcza 95 kcal, 7,5 g białka i 9 g tłuszczu. Białko ma doskonałą wartość biologiczną, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, a w szczególności lizynę i lecytynę. W żółtku z kolei znajdują się wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie, a w białku tylko witaminy z grupy B (rozpuszczalne w wodzie). Jajo nie zawiera wcale witaminy C, natomiast żółtko zasobne jest w składniki mineralne. Przede wszystkim występują tu fosforany - dodaje Joanna Stefanowska. - Najbardziej przyswajalne jest jajko gotowane na miękko przez 4 minuty.
Wybierając jajka zwracajmy uwagę na to, od jakich kur pochodzą. Najlepsze będą małe, białe jajeczka od kurki zielononóżki, która hodowana jest zawsze na wolnym wybiegu, bo ptak ten nie tolerują chowu klatkowego. Żółtka jaj zielononóżki są większe, mają mniej cholesterolu i rzadziej uczulają alergików.