Jaja kacze, gęsie i indycze
Dlaczego to właśnie kury hoduje się na jaja, a nie gęsi czy kaczki? Jaja tych ptaków są wszak od kurzych większe (zwłaszcza gęsie). Jednak nie znajdują one zbyt wielu amatorów, a przez niektórych uważane są niemal za niejadalne. Decydujący wpływ na tę sytuację, ma ich wyraźny, bardzo intensywny, oleisty smak, który nie wszystkim odpowiada. Oba gatunki jaj są też bardziej tłuste i ciężkostrawne. Jajka te rzadko serwowane są jako danie główne. Kacze wykorzystywane są jako dodatek do sałatek i zagęszczania sosów, gęsie - do wypieków.
Bardziej podobne do kurzych są jaja indycze. Wyróżnia je większy rozmiar, ale zawierają porównywalne ilości białka i tłuszczu. Są jednak od nich bogatsze w cholesterol, ale też i cenne żelazo. Podobnie jak kurze nadają się do serwowania ma miękko, twardo czy w postaci jajecznicy lub past jajecznych.