Sałatka z kapusty z buraczkami
Przygotowane jesienią sałatki w słoikach zaoszczędzą nam pracy przy zimowym gotowaniu. Takie surówki i sałatki wystarczy bowiem wyjąć ze słoika i postawić na stole. A smak będzie przypominał nam ciepłe miesiące. Sałatka z kapusty czerwonej z buraczkami doda daniom także przepięknego koloru.
Potrzebujemy: małą główkę czerwonej kapusty, kilogram czerwonych buraczków, dwie cebule, litr wody, szklankę octu, pół szklanki cukru, po łyżce ziaren pieprzu, ziela angielskiego i soli, kilka liści laurowych.
Kapustę drobno szatkujemy. Buraczki pieczemy w piekarniku przez godzinę, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku gotujemy zalewę z wody, cukru, octu i przypraw. Buraczki mieszamy w dużej misce z kapustą, warzywami napełniamy słoiczki i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez pół godziny. Smacznego.