Suszone pomidory
I na koniec bardzo modny dodatek do sałatek, słonych tart i makaronów. Suszone pomidory są dość drogie, a tanim kosztem możemy zrobić je w domu. Wystarczy trochę wysiłku, a efekt będzie zdumiewający.
Składniki: pomidory - najlepiej odmiany limo, sól, cukier, suszona bazylia, oregano, majeranek, czosnek, kilka ziarenek pieprzu i olej.
Pomidory kroimy na pół, usuwamy ze środka pestki. Układamy na blachach wyłożonych folią aluminiową przecięciem do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 60-70 stopni C. Suszymy z przerwami przy uchylonych drzwiczkach przez dwa-trzy dni - nie mogą być zbyt suche! Suszone pomidory wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek, pieprz, zioła i zalewamy oliwą. Nawet nie trzeba ich pasteryzować. Smaczne są już po kilku dniach.
AD/mp/WP Kuchnia