Nie tylko korniszony, czyli nietypowe przetwory na zimę
Koniec lata to czas zbiorów owoców i warzyw i od wieków także czas robienia z nich przetworów na zimę. Piwnice Polaków zapełniają się słoikami z ogórkami kiszonymi, solonymi warzywami na zupę i sokami pomidorowymi. Warto jednak trochę się pogimnastykować i przygotować nietypowe przetwory, które zimą zaskoczą nas i naszych gości wspaniałym smakiem, kolorem i zapachem. Oto kilka naszych propozycji.
Zapasy w domowej spiżarni
Koniec lata to czas zbiorów owoców oraz warzyw i od wieków także czas robienia z nich przetworów na zimę. Piwnice Polaków zapełniają się słoikami z ogórkami kiszonymi, solonymi warzywami na zupę i sokami pomidorowymi. Warto jednak trochę się pogimnastykować i przygotować nietypowe przetwory, które zimą zaskoczą nas i naszych gości wspaniałym smakiem, kolorem i zapachem. Oto kilka naszych propozycji.
Chutney śliwkowo-jabłkowy
Chutney to ostry sos z owoców, idealnie sprawdzający się jako dodatek do dań mięsnych. Jest łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo trwały - w ciemnym miejscu może wytrzymać nawet kilka miesięcy.
Potrzebne nam będą następujące składniki: kilogram wypestkowanych śliwek węgierek, pół kilograma pozbawionych środków jabłek (najlepiej lekko kwaśnych), pół kilograma posiekanej białej cebuli, trzy ząbki posiekanego czosnku, trzy szklanki octu jabłkowego lub winnego, łyżeczka curry, kilka goździków, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, pół szklanki cukru, sól i pieprz.
Jabłka i śliwki kroimy w kostkę, niezbyt dokładnie. Przekładamy owoce do rondla, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy i ocet. Gotujemy około godziny. Następnie dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Masę przelewamy do małych, wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy w temp. 100 stopni C przez około pół godziny i odstawiamy do ostygnięcia.
Pikle z ogórków
Pikle to znakomity i zdrowy dodatek do obiadu - poprawiają trawienie, zawierają mnóstwo witamin. Plasterki ogórkowych pikli poprawią smak każdej kanapki.
Potrzebujemy: 3 kilogramy ogórków, cztery ząbki czosnku, łyżeczkę płatków chili, łyżkę pieprzu ziarnistego, dwie łyżki nasion czarnej gorczycy, kilka łyżek miodu, trzy łyżki oliwy, pół szklanki cukru, pół szklanki octu i sól do smaku.
Ogórki kroimy w grube plastry. W misce zasypujemy je łyżeczką soli i odstawiamy na kilka godzin. Gotujemy w garnku litr wody z miodem, octem, oliwą, cukrem oraz przyprawami. Ogórki przekładamy do słoiczków, dość dokładnie ubijamy i zalewamy wrzącą marynatą. Pikle są gotowe już po kilku dniach.
Patisony w ostrej marynacie
Małe, wyglądające trochę jak statki kosmiczne UFO patisony są u nas mało popularne. A szkoda, bo przetwory z nich należą do najsmaczniejszych. Patisony bowiem pozostają chrupiące i stanowią znakomite źródło witamin i mikroelementów.
Składniki to: 2 kilogramy patisonów (jak najmniejszych), sól selerowa (około łyżki), pokrojona w plastry cebula, kilka ząbków czosnku, po łyżce ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, trzy listki laurowe oraz litr wody, 1,5 szklanki octu, 2 łyżki soli i 2 szklanki cukru.
Najpierw przez pół godziny gotujemy zalewę z wody, octu soli i cukru. Płynu wystarczy na około 5 małych, 200 mililitrowych słoiczków. Umyte patisony układamy w całości w słoiczkach. Dokładamy do słoiczków po plasterku cebuli, dwa ząbki czosnku i przyprawy. Zalewamy to wszystko gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez pół godziny. Tak przygotowane patisony są znakomite już po dwóch tygodniach.
Ketchup domowy
Kupowany w sklepie keczup zawiera, oprócz pomidorów i przypraw, także wiele substancji chemicznych niekoniecznie dla nas zdrowych. Warto więc się pokusić o przygotowanie własnego keczupu. Będzie nie tylko o wiele zdrowszy, ale również nieporównywalnie smaczniejszy od tego ze sklepu.
Potrzebujemy: 2 kilogramy mięsistych pomidorów (najlepiej odmiany limo), dużą cebulę, cztery łyżeczki zmielonych ziaren gorczycy, trzy ząbki czosnku, papryczkę chili, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy.
Pomidory nacinamy i parzymy wrzątkiem, a następnie szybko zanurzamy w zimnej wodzie. Ściągamy skórkę i kroimy na pół. Łyżeczką usuwamy nasiona, odcinamy szypułki i wrzucamy pomidory do garnka z grubym dnem. Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż pomidory się całkowicie rozpadną. Studzimy, zimne doprawiamy do smaku i jeszcze raz zagotowujemy. Przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut. Taki keczup jest naprawdę znakomity!
Kiszone cytryny
Dania arabskie nie mogą się obyć bez kiszonych cytryn. Mają one zdumiewający, odświeżający smak. Można ich używać do przygotowywania dipów, sosów, do dań z kaszami. Warto przygotować dwa, trzy słoiki kiszonych cytryn nie tylko na zimę.
Składniki to: osiem wyszorowanych cytryn, wyciśnięty sok z czterech cytryn, pół szklanki gruboziarnistej soli.
Cytryny kroimy wzdłuż na cztery części, nie docinając jednak do końca - owoc powinien trzymać się w całości. Każdą cytrynę mocno nacieramy solą - z zewnątrz i wewnątrz. Układamy owoce ciasno w słoikach, każdą warstwę dodatkowo posypujemy solą. Na koniec zalewamy sokiem z cytryny (owoce nie muszą być przykryte, puszczą własny sok). Po miesiącu cytryny są gotowe.
Sałatka z kapusty z buraczkami
Przygotowane jesienią sałatki w słoikach zaoszczędzą nam pracy przy zimowym gotowaniu. Takie surówki i sałatki wystarczy bowiem wyjąć ze słoika i postawić na stole. A smak będzie przypominał nam ciepłe miesiące. Sałatka z kapusty czerwonej z buraczkami doda daniom także przepięknego koloru.
Potrzebujemy: małą główkę czerwonej kapusty, kilogram czerwonych buraczków, dwie cebule, litr wody, szklankę octu, pół szklanki cukru, po łyżce ziaren pieprzu, ziela angielskiego i soli, kilka liści laurowych.
Kapustę drobno szatkujemy. Buraczki pieczemy w piekarniku przez godzinę, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku gotujemy zalewę z wody, cukru, octu i przypraw. Buraczki mieszamy w dużej misce z kapustą, warzywami napełniamy słoiczki i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez pół godziny. Smacznego.
Suszone pomidory
I na koniec bardzo modny dodatek do sałatek, słonych tart i makaronów. Suszone pomidory są dość drogie, a tanim kosztem możemy zrobić je w domu. Wystarczy trochę wysiłku, a efekt będzie zdumiewający.
Składniki: pomidory - najlepiej odmiany limo, sól, cukier, suszona bazylia, oregano, majeranek, czosnek, kilka ziarenek pieprzu i olej.
Pomidory kroimy na pół, usuwamy ze środka pestki. Układamy na blachach wyłożonych folią aluminiową przecięciem do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 60-70 stopni C. Suszymy z przerwami przy uchylonych drzwiczkach przez dwa-trzy dni - nie mogą być zbyt suche! Suszone pomidory wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek, pieprz, zioła i zalewamy oliwą. Nawet nie trzeba ich pasteryzować. Smaczne są już po kilku dniach.
AD/mp/WP Kuchnia