Ketchup domowy
Kupowany w sklepie keczup zawiera, oprócz pomidorów i przypraw, także wiele substancji chemicznych niekoniecznie dla nas zdrowych. Warto więc się pokusić o przygotowanie własnego keczupu. Będzie nie tylko o wiele zdrowszy, ale również nieporównywalnie smaczniejszy od tego ze sklepu.
Potrzebujemy: 2 kilogramy mięsistych pomidorów (najlepiej odmiany limo), dużą cebulę, cztery łyżeczki zmielonych ziaren gorczycy, trzy ząbki czosnku, papryczkę chili, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy.
Pomidory nacinamy i parzymy wrzątkiem, a następnie szybko zanurzamy w zimnej wodzie. Ściągamy skórkę i kroimy na pół. Łyżeczką usuwamy nasiona, odcinamy szypułki i wrzucamy pomidory do garnka z grubym dnem. Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż pomidory się całkowicie rozpadną. Studzimy, zimne doprawiamy do smaku i jeszcze raz zagotowujemy. Przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut. Taki keczup jest naprawdę znakomity!