Ziemniaki z twarożkiem
Ziemniaki z ogniska mają wyjątkowy smak i aromat. Jednak te z rusztu też są wyborne i do tego nie brudzą tak palców. Wystarczy trochę pracy i czasu, by otrzymać fantastyczne ziemniaczane danie. Potrzebujemy: kilka ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej, chudy twaróg, jogurt naturalny, masło, pęczek szczypiorku, kilka ząbków czosnku, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół i delikatnie wydrążamy, pozostawiając około pół centymetra przy skórce. Posypujemy solą. Masę ziemniaczaną siekamy drobno, podsmażamy na maśle, lekko soląc, a następnie łączymy z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem, dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy ziemniaki, smarujemy olejem lub oliwą i pieczemy na grillu około 40 minut.