Wiosna prosto z ognia
Grillowanie nie musi być przywilejem wyłącznie tych, którzy lubią mięso. Bez problemów na ruszcie możemy piec również warzywa, a bezmięsne smakołyki z rusztu urozmaicą każde przyjęcie na łonie natury. Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Musimy tylko przygotować je w odpowiedni sposób. Oto garść naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Warzywa w folii
Grillowanie warzyw w folii aluminiowej pozwala zachować ich smak, aromat i jędrność. W dodatku nie tracimy cennych witamin. To idealny sposób na wykorzystanie tych jarzyn, jakie mamy akurat w lodówce. Przygotujmy więc: cukinię, kilka marchewek, cebulę, czosnek, paprykę, oliwę i przyprawy: tymianek, koperek, zieloną pietruszkę, pieprz i sól. Cukinię i marchewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Wszystkie jarzyny posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Zawijamy następnie w kopertę z folii aluminiowej i pieczemy pół godziny na rozgrzanym grillu.
Cebula nadziewana serem
To danie może być i pyszną przystawką, i znakomitym samodzielnym daniem. Nie bójmy się smaku cebuli: podgotowana i upieczona jest słodka i pozbawiona nieprzyjemnej woni. Składniki: kilka dużych cebul, kilka kulek mozzarelli, ostra papryka w proszku, pęczek świeżego lubczyku, bułka tarta, pieprz i sól. Cebule obieramy z łupin i wrzucamy na pięć minut do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i bardzo delikatnie usuwamy wewnętrzne warstwy, pozostawiając tylko dwie-trzy zewnętrzne. Usuniętą cebulę kroimy drobno i łączymy z posiekaną mozzarellą, ziołami, przyprawami i bułką tartą. Farszem nadziewamy warzywa, zawijamy je pojedynczo w folię aluminiową i zapiekamy na grillu około 20-25 minut.
Ziemniaki z twarożkiem
Ziemniaki z ogniska mają wyjątkowy smak i aromat. Jednak te z rusztu też są wyborne i do tego nie brudzą tak palców. Wystarczy trochę pracy i czasu, by otrzymać fantastyczne ziemniaczane danie. Potrzebujemy: kilka ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej, chudy twaróg, jogurt naturalny, masło, pęczek szczypiorku, kilka ząbków czosnku, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół i delikatnie wydrążamy, pozostawiając około pół centymetra przy skórce. Posypujemy solą. Masę ziemniaczaną siekamy drobno, podsmażamy na maśle, lekko soląc, a następnie łączymy z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem, dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy ziemniaki, smarujemy olejem lub oliwą i pieczemy na grillu około 40 minut.
Kukurydza z grilla
Amerykańskie przyjęcia grillowe nie mogą się obyć bez kukurydzy. Całe kolby gotuje się w wodzie albo podpieka się na ruszcie. Danie jest proste i bardzo smaczne. W podstawowej wersji wystarczy ułożyć kolby na grillu i piec kilka minut z każdej strony, posmarować masłem, posolić i gotowe. Można też upiec kukurydzę w trochę inny sposób. Potrzebujemy: kilka kolb młodej kukurydzy, masło, czosnek, koperek, ostra mielona papryka, mielony kmin rzymski i sól. Czosnek siekamy drobno i rozgniatamy z masłem i posiekanym koperkiem. Kukurydzę smarujemy tak przygotowanym masłem i posypujemy przyprawami. Zawijamy kolby w folię i pieczemy.
Szaszłyki z pieczarkami i pomidorami
Warzywne szaszłyki to doskonały pomysł na obiad. Prosty, szybki, kolorowy i wiosenny! Na nasze szaszłyki potrzebne nam będą: pomidorki koktajlowe, małe pieczarki, ogórki małosolne, cebula, cukinia, suszone oregano, sól, pieprz i oliwa. Cukinię kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do miski, dokładamy pieczarki, pokrojoną w piórka cebulę i pomidory. Posypujemy przyprawami, dodajemy kilka łyżek oliwy i mieszamy. Na namoczone wcześniej patyczki bambusowe nabijamy po kolei cukinię, pomidory, pieczarki, cebulę i pokrojone w plastry ogórki. Na grillu podpiekamy je nie dłużej niż 5 minut z każdej strony. Gotowe!