Nie tylko karkówka i kiełbasa. Grill bez mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Wiosna prosto z ognia

Obraz
© Shutterstock.com

Grillowanie nie musi być przywilejem wyłącznie tych, którzy lubią mięso. Bez problemów na ruszcie możemy piec również warzywa, a bezmięsne smakołyki z rusztu urozmaicą każde przyjęcie na łonie natury. Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Musimy tylko przygotować je w odpowiedni sposób. Oto garść naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Warzywa w folii

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Grillowanie warzyw w folii aluminiowej pozwala zachować ich smak, aromat i jędrność. W dodatku nie tracimy cennych witamin. To idealny sposób na wykorzystanie tych jarzyn, jakie mamy akurat w lodówce. Przygotujmy więc: cukinię, kilka marchewek, cebulę, czosnek, paprykę, oliwę i przyprawy: tymianek, koperek, zieloną pietruszkę, pieprz i sól. Cukinię i marchewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Wszystkie jarzyny posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Zawijamy następnie w kopertę z folii aluminiowej i pieczemy pół godziny na rozgrzanym grillu.

/ 6Cebula nadziewana serem

Obraz
© Shutterstock.com

To danie może być i pyszną przystawką, i znakomitym samodzielnym daniem. Nie bójmy się smaku cebuli: podgotowana i upieczona jest słodka i pozbawiona nieprzyjemnej woni. Składniki: kilka dużych cebul, kilka kulek mozzarelli, ostra papryka w proszku, pęczek świeżego lubczyku, bułka tarta, pieprz i sól. Cebule obieramy z łupin i wrzucamy na pięć minut do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i bardzo delikatnie usuwamy wewnętrzne warstwy, pozostawiając tylko dwie-trzy zewnętrzne. Usuniętą cebulę kroimy drobno i łączymy z posiekaną mozzarellą, ziołami, przyprawami i bułką tartą. Farszem nadziewamy warzywa, zawijamy je pojedynczo w folię aluminiową i zapiekamy na grillu około 20-25 minut.

/ 6Ziemniaki z twarożkiem

Obraz
© 123RF

Ziemniaki z ogniska mają wyjątkowy smak i aromat. Jednak te z rusztu też są wyborne i do tego nie brudzą tak palców. Wystarczy trochę pracy i czasu, by otrzymać fantastyczne ziemniaczane danie. Potrzebujemy: kilka ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej, chudy twaróg, jogurt naturalny, masło, pęczek szczypiorku, kilka ząbków czosnku, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół i delikatnie wydrążamy, pozostawiając około pół centymetra przy skórce. Posypujemy solą. Masę ziemniaczaną siekamy drobno, podsmażamy na maśle, lekko soląc, a następnie łączymy z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem, dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy ziemniaki, smarujemy olejem lub oliwą i pieczemy na grillu około 40 minut.

/ 6Kukurydza z grilla

Obraz
© 123RF

Amerykańskie przyjęcia grillowe nie mogą się obyć bez kukurydzy. Całe kolby gotuje się w wodzie albo podpieka się na ruszcie. Danie jest proste i bardzo smaczne. W podstawowej wersji wystarczy ułożyć kolby na grillu i piec kilka minut z każdej strony, posmarować masłem, posolić i gotowe. Można też upiec kukurydzę w trochę inny sposób. Potrzebujemy: kilka kolb młodej kukurydzy, masło, czosnek, koperek, ostra mielona papryka, mielony kmin rzymski i sól. Czosnek siekamy drobno i rozgniatamy z masłem i posiekanym koperkiem. Kukurydzę smarujemy tak przygotowanym masłem i posypujemy przyprawami. Zawijamy kolby w folię i pieczemy.

/ 6Szaszłyki z pieczarkami i pomidorami

Obraz
© 123RF

Warzywne szaszłyki to doskonały pomysł na obiad. Prosty, szybki, kolorowy i wiosenny! Na nasze szaszłyki potrzebne nam będą: pomidorki koktajlowe, małe pieczarki, ogórki małosolne, cebula, cukinia, suszone oregano, sól, pieprz i oliwa. Cukinię kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do miski, dokładamy pieczarki, pokrojoną w piórka cebulę i pomidory. Posypujemy przyprawami, dodajemy kilka łyżek oliwy i mieszamy. Na namoczone wcześniej patyczki bambusowe nabijamy po kolei cukinię, pomidory, pieczarki, cebulę i pokrojone w plastry ogórki. Na grillu podpiekamy je nie dłużej niż 5 minut z każdej strony. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni