Falafele
Placuszki z ciecierzycy, czyli falafele to najbardziej popularny street food na Bliskim Wschodzie. Mimo że falafele smażone są na głębokim tłuszczu, są bardzo smaczne i zdrowe. Warto je zrobić w domu. Składniki: dwie szklanki suchej ciecierzycy (koniecznie musi być sucha!), cebula, cztery ząbki czosnku, pęczek kolendry, olej, dwie łyżki pasty sezamowej tahini, po pół łyżeczki: kminu rzymskiego, pieprzu, mielonej kolendry, cynamonu, imbiru i kardamonu, sól.
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy ją do miksera (bez gotowania), dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, tahini, kolendrę i przyprawy. Jeśli masa jest za twarda, dodajemy troszeczkę wody. Miksujemy i formujemy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (sprawdzamy temperaturę, wrzucając mały kawałeczek masy: jeśli pływa, temperatura jest odpowiednia), wrzucamy falafele i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Podajemy z sałatą, ulubionym sosem i chlebkami pita.