Falafel - smażony przysmak z ciecierzycy

Wśród orientalnych dań i tuż obok kebabu, podniebienia Polaków zdobył falafel. To doskonała propozycja dla wegan i wielbicieli warzywno-strączkowych połączeń. O sekretach potrawy i jej historii rozmawiamy z Krzysztofem Gałkowskim, założycielem i właścicielem BEIRUT hummus&music bar w Warszawie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Arabska potrawa eksportowa

Obraz
© 123RF.COM

Wśród orientalnych dań i tuż obok kebabu, podniebienia Polaków zdobył falafel. To doskonała propozycja dla wegan i wielbicieli warzywno-strączkowych połączeń. O sekretach potrawy i jej historii rozmawiamy z Krzysztofem Gałkowskim, założycielem i właścicielem BEIRUT hummus&music bar w Warszawie.

- Historii tak naprawdę jest wiele. Każdy kraj z rodziny arabskich ma własną wersję. Najprawdopodobniej jest to potrawa koptyjska, przygotowywana przez koptyjskich chrześcijan, którzy osiedli w Egipcie. Następnie wyemigrowała do Lewantu i została skonsumowana oraz zaadaptowana przez Libańczyków. Tam moim zdaniem kultura falafela rozkwitła najbardziej. Chociaż również w Jordanii i w Palestynie jest to jedno z głównych dań. Śledząc jednak genezę regionu, to wszystko dzieje się w okolicy Lewantu i narodów związanych z tym miejscem. Jest to jedna z nielicznych potraw, które smakują wszystkim i większość je zna, tak jak jest w przypadku meksykańskiego tacos czy polskiej zapiekanki. To danie streetfoodowe, które jest smaczne i wyzwala pozytywne emocje.

/ 6Jak wybrać odpowiednią ciecierzycę?

Obraz
© 123RF.COM

- W tej kwestii jest kilka "szkół" i podejść. Można postawić na jak największe lub na jak najmniejsze ziarna. Ciecierzycę uprawia się głównie w Turcji, Meksyku, Argentynie, a także w Kanadzie, skąd pochodzi najlepszej jakości produkt. Rozmiar ciecierzycy to kwestia indywidualnego gustu kucharza - małe ziarna są trochę twardsze, ale mają intensywniejszy smak, a z kolei większe lepiej się gotują. Te niuanse są jednak bardzo niewielkie i zasadniczo nie ma ściśle określonych reguł. W praktyce każda ciecierzyca nadaje się na falafla - wyjaśnia Krzysztof Gałkowski.

/ 6Lista składników

Obraz
© Shutterstock.com

W czym tkwi sekret smaku falafelów - czy wystarczy ciecierzyca, zioła i soda?
- Soda jest dodawana obowiązkowo, bo dzięki niej masa jest bardziej spulchniona. Za wyjątkowością tego dania stoją nie tyle ciecierzyca i zioła, co konsystencja i kwestia czasu, jaki poświęca się produkcji falafla. Podstawowa zasada jest taka, że to człowiek czeka na falafla, a nie odwrotnie. Odpowiednio zmielone i wilgotne ziarno jest połową sukcesu. Same przyprawy są kwestią danej specyfiki menu lokalu, miejsca serwowania i smaku szefa kuchni. Najpopularniejszy skład to ciecierzyca, cebula, czosnek, pietruszka, kolendra, zmielona papryka. My uzupełniamy ten specjał o gałkę muszkatołową. Potrawa musi być świeża i zjedzona od razu po usmażeniu. Co ciekawe, w czasie Ramadanu podaje się większy
falafel z dodatkiem cebuli smażonej w aromatycznej przyprawie, a mianowicie sumaku. Są też szkoły przygotowywania falafla z mieszanki ciecierzycy i foula, czyli bobu arabskiego. Smakuje nietypowo, ale warto spróbować.

/ 6Falafel to wege wersja kebabu, ale czy zalicza się też do dań typu fit?

Obraz
© Shutterstock.com

- Falafel jest sam w sobie bardzo wilgotny, a tłuszczem nasiąka jedynie jego skórka. Warto podkreślić, że kalorie to jedno, ale wyznacznikiem zdrowego odżywiania powinien być niski indeks glikemiczny produktów. I do takiej grupy zalicza się właśnie falafel. Jak najbardziej jest zdrową i pożywną potrawą. Wyjątkiem jest oczywiście chlebek pita, który nie jest polecany osobom na diecie.

/ 6Jak przygotować falafel w domu?

Obraz
© Shutterstock.com

- Do mielenia ciecierzycy najlepiej użyć zwykłej maszynki do mięsa. Doskonale rozdrobni masę. Świeżą ciecierzycę należy moczyć najlepiej całą dobę, dodać czosnek, cebulę, trochę papryki, pietruszkę, kolendrę - osobiście polecam tajską, która dłużej utrzyma smak. Po uformowaniu kotletów, należy obsmażyć je na tłuszczu i od razu serwować np. z sosem jogurtowym - radzi założyciel BEIRUT hummus&music bar.

/ 6Jakie dania cieszą się największą popularnością?

Obraz
© Shutterstock.com

- Serwujemy falafela w dwóch opcjach. Kulki z sałatką i sosem tahini oraz jogurtowym. Mamy także falafel burger, gdzie masa z ciecierzycy zastępują mięso. Jak wspomniałem, masę wzbogacamy o smak kolendry, co nie jest typowym libańskim dodatkiem, ale w polskich warunkach sprawdza się idealnie.

- Kluczem dania jest sos przygotowywany z pasty tahiny, robionej z ziarna sezamowego. W Polsce bardzo trudno o ten produkt. Najlepsza tahina produkowana jest w miejscowości Nablus na terenie Palestyny, ale sezam do jej wyrobu pochodzi z Etiopii. Tahina musi być bardzo świeża, bo jej smak wyjątkowo szybko się zmienia. Dobrej jakości pasta wymieszana z wodą, cytryną i czosnkiem - dodaje Krzysztof Gałkowski.

Rozmawiała Magda Pomorska

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu