Nie tylko hummus, czyli pięć pomysłów na danie z ciecierzycy
Indyjska zupa z ciecierzycy i nie tylko
Ciecierzyca od kilku lat bije w Polsce rekordy popularności. Jako jedno z najlepszych nasion roślin strączkowych jest zdecydowanie tego warta. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka oraz ma ogromne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest idealna w diecie wegetariańskiej: dzięki swoim właściwościom idealnie zastępuje mięso.
Ponadto jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu i potasu. Jedzenie ciecierzycy wspomaga leczenie cukrzycy, przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, a nawet poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Warto ją jeść nie tylko w formie popularnej pasty, hummusu. Oto nasze propozycje na smaczne i zdrowe dania z ciecierzycą.
Pasztet z ciecierzycy
Pasztety z warzyw są znakomitą propozycją dla tych, którzy dbają o sylwetkę i nie chcą jeść tuczących i pełnych tłuszczu pasztetów mięsnych. Składniki: dwie szklanki ciecierzycy z puszki, dokładnie opłukanej lub dwie szklanki cieciorki namoczonej na noc i ugotowanej w nieosolonej wodzie, jedna marchew, jedna duża pietruszka, pół selera, cebula, trzy ząbki czosnku, łyżka oleju, bułka razowa, pół szklanki mleka, dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika, pęczek zielonej pietruszki, trzy jajka, suszony cząber, sól i pieprz.
Najpierw warzywa gotujemy w małej ilości osolonej wody. Wyjmujemy, gdy są miękkie. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w mleku, ciecierzycę i przyprawy i miksujemy wszystko na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Do masy warzywnej dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pianę i mieszamy bardzo delikatnie. Masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem foremki do ciast i pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godz. (temp. 180 stopni C).
Ciecierzyca ze szpinakiem
Połączenie ciecierzycy z innymi warzywami daje niesamowite efekty. Szpinak komponuje się z naszymi nasionami doskonale. Składniki: puszka ciecierzycy, trzy szklanki świeżych liści szpinaku, 100 gramów sera feta, ząbek czosnku, średnia cebula, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i tymianek, krótko smażymy. Dodajemy ciecierzycę i szpinak, dolewamy pół szklanki wody i dusimy na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy danie posypane pokruszonymi kawałkami fety.
Falafele
Placuszki z ciecierzycy, czyli falafele to najbardziej popularny street food na Bliskim Wschodzie. Mimo że falafele smażone są na głębokim tłuszczu, są bardzo smaczne i zdrowe. Warto je zrobić w domu. Składniki: dwie szklanki suchej ciecierzycy (koniecznie musi być sucha!), cebula, cztery ząbki czosnku, pęczek kolendry, olej, dwie łyżki pasty sezamowej tahini, po pół łyżeczki: kminu rzymskiego, pieprzu, mielonej kolendry, cynamonu, imbiru i kardamonu, sól.
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy ją do miksera (bez gotowania), dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, tahini, kolendrę i przyprawy. Jeśli masa jest za twarda, dodajemy troszeczkę wody. Miksujemy i formujemy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (sprawdzamy temperaturę, wrzucając mały kawałeczek masy: jeśli pływa, temperatura jest odpowiednia), wrzucamy falafele i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Podajemy z sałatą, ulubionym sosem i chlebkami pita.
Sałatka z ciecierzycy
Z ciecierzycy przygotujemy również pyszną sałatkę, która możemy jeść także na zimno. Jest to więc znakomita propozycja np. na przyjęcie. Składniki: szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki), szklanka kaszy jaglanej lub perłowej, dwie szklanki lekkiego bulionu warzywnego, pół pęczka zielonej pietruszki, kilkanaście listków świeżej mięty, sok z jednej cytryny, łyżeczka kurkumy, ugotowana marchewka, sól i pieprz.
Kaszę gotujemy w bulionie i odstawiamy, by wchłonęła cały płyn. Ciecierzycę wrzucamy na patelnię, dodajemy wszystkie przyprawy, dwie łyżki wody i podgrzewamy na małym ogniu. Do miski wrzucamy kaszę, dodajemy ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekane zioła i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.