Sałatka z ciecierzycy
Z ciecierzycy przygotujemy również pyszną sałatkę, która możemy jeść także na zimno. Jest to więc znakomita propozycja np. na przyjęcie. Składniki: szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki), szklanka kaszy jaglanej lub perłowej, dwie szklanki lekkiego bulionu warzywnego, pół pęczka zielonej pietruszki, kilkanaście listków świeżej mięty, sok z jednej cytryny, łyżeczka kurkumy, ugotowana marchewka, sól i pieprz.
Kaszę gotujemy w bulionie i odstawiamy, by wchłonęła cały płyn. Ciecierzycę wrzucamy na patelnię, dodajemy wszystkie przyprawy, dwie łyżki wody i podgrzewamy na małym ogniu. Do miski wrzucamy kaszę, dodajemy ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekane zioła i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.