Nie musisz rezygnować z pizzy nawet, kiedy jesteś na diecie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Doktor Oz radzi

Obraz
© iStock.com

Raz po raz w rozmowach ze mną ludzie wskazują to samo danie jako to, z którego pod żadnym pozorem nie byliby skłonni zrezygnować. Jakie? Pizza! Pizza stała się symbolem wygody. Można ją bez większego problemu zamówić na każde spotkanie i jest pyszna, nie zaprzeczę. (W ujęciu ogólnym Ameryka spożywa w ciągu sekundy mniej więcej 350 kawałków pizzy).

Pizza coś w sobie ma. Ten sos, to ciasto, ta mieszanina serów… Sos pomidorowy niewątpliwie ma pewne właściwości zdrowotne, ale samo ciasto i duże ilości sera (o tonach przetworzonego mięsa, które w nim pływają, nie wspominając) osłabiają pozycję pizzy na liście zdrowych produktów żywnościowych. Niemniej jednak chciałbym zauważyć, że bardzo sobie cenię tradycję rodzinnego przyrządzania pizzy. Wszyscy kręcą się w kuchni i komponują własny zestaw składników. Uważam, że to urocze, gdy pary tradycyjnie spędzają piątek przy pizzy i winie. Bliskość, którą się wzmacnia przy okazji jedzenie pizzy, przeważa nad negatywnymi konsekwencjami takiego posiłku. Wydaje mi się, że da się w tym wszystkim znaleźć złoty środek, czyli sposób na to, żeby częściej jadać pizzę bez specjalnych wyrzeczeń.

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Zamów lub zastosuj ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej

Obraz
© Shutterstock.com

Sos i dodatki i tak na ogół przyćmiewają smak ciasta, więc można bez przeszkód zadbać o to, aby baza była możliwie zdrowa. Poza tym, z kalorycznego punktu widzenia – im cieńsze ciasto, tym lepiej.

/ 5Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa

Obraz
© Shutterstock.com

Potraktuj pizzę jako talerz, na którym serwuje się paprykę, grzyby, serca karczocha, szpinak i tak dalej. Zamawiając pizzę z warzywami, dostarczasz organizmowi witamin, składników mineralnych i błonnika, a przy tym nie aż tak wielu kalorii. Nie żałuj więc sobie warzyw. Jeśli masz naprawdę wielką ochotę na pepperoni, spróbuj zadowolić się wersją z indyka albo może przypiecz kilka plastrów bekonu i rozsyp je po powierzchni pizzy.

/ 5Wybieraj sos pomidorowy o niskiej zawartości cukru

Obraz
© Pixabay.com

Wielu producentów dodaje do swoich sosów cukier. Znajdź chwilę, aby poszukać takiego, który z cukrem nie przesadza.

/ 5Na wieczór z pizzą zamów lub przygotuj dużą porcję sałatki

Obraz
© 123RF

Zjedz sałatkę jeszcze zanim pojawi się pizza. Wypełnisz żołądek warzywami i przestaniesz być głodny, więc najesz się potem jednym kawałkiem pizzy. Jak duży powinien to być kawałek? Powinien rozmiarami przypominać wielkość twojej dłoni z palcami wyciągniętymi jak do przybijania "piątki".

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja