Nie musisz rezygnować z pizzy nawet, kiedy jesteś na diecie
Doktor Oz radzi
Raz po raz w rozmowach ze mną ludzie wskazują to samo danie jako to, z którego pod żadnym pozorem nie byliby skłonni zrezygnować. Jakie? Pizza! Pizza stała się symbolem wygody. Można ją bez większego problemu zamówić na każde spotkanie i jest pyszna, nie zaprzeczę. (W ujęciu ogólnym Ameryka spożywa w ciągu sekundy mniej więcej 350 kawałków pizzy).
Pizza coś w sobie ma. Ten sos, to ciasto, ta mieszanina serów… Sos pomidorowy niewątpliwie ma pewne właściwości zdrowotne, ale samo ciasto i duże ilości sera (o tonach przetworzonego mięsa, które w nim pływają, nie wspominając) osłabiają pozycję pizzy na liście zdrowych produktów żywnościowych. Niemniej jednak chciałbym zauważyć, że bardzo sobie cenię tradycję rodzinnego przyrządzania pizzy. Wszyscy kręcą się w kuchni i komponują własny zestaw składników. Uważam, że to urocze, gdy pary tradycyjnie spędzają piątek przy pizzy i winie. Bliskość, którą się wzmacnia przy okazji jedzenie pizzy, przeważa nad negatywnymi konsekwencjami takiego posiłku. Wydaje mi się, że da się w tym wszystkim znaleźć złoty środek, czyli sposób na to, żeby częściej jadać pizzę bez specjalnych wyrzeczeń.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zamów lub zastosuj ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej
Sos i dodatki i tak na ogół przyćmiewają smak ciasta, więc można bez przeszkód zadbać o to, aby baza była możliwie zdrowa. Poza tym, z kalorycznego punktu widzenia – im cieńsze ciasto, tym lepiej.
Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa
Potraktuj pizzę jako talerz, na którym serwuje się paprykę, grzyby, serca karczocha, szpinak i tak dalej. Zamawiając pizzę z warzywami, dostarczasz organizmowi witamin, składników mineralnych i błonnika, a przy tym nie aż tak wielu kalorii. Nie żałuj więc sobie warzyw. Jeśli masz naprawdę wielką ochotę na pepperoni, spróbuj zadowolić się wersją z indyka albo może przypiecz kilka plastrów bekonu i rozsyp je po powierzchni pizzy.
Wybieraj sos pomidorowy o niskiej zawartości cukru
Wielu producentów dodaje do swoich sosów cukier. Znajdź chwilę, aby poszukać takiego, który z cukrem nie przesadza.