Nie marnuj, zmiksuj!
Problem, który od czasu do czasu pojawia się w każdym domu, to marnowanie jedzenia. W większości przypadków nie jest to zamierzone działanie - za duże zakupy, czy niewykorzystanie wszystkich kupionych produktów to prosta droga do wyrzucania zwłaszcza warzyw, które przez takie działanie marnują się najczęściej. Zupa może być idealnym sposobem na spożytkowanie warzyw, których nie możemy już wykorzystać w świeżych surówkach. Każde warzywo nadaje się do urozmaicenia przepisu, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Paprykowy krem z marchewką, korzeniem imbiru i kolendry rozgrzeje i doda zimą energii na długie spacery, natomiast bulion zmiksowany z białymi warzywami (seler, kalafior, fasola, cebula, ziemniaki) to gęsty i sycący sposób na wieczór w zdrowym stylu. Chcąc urozmaicić teksturę i smak zupy, a także dodać jej cennych wartości odżywczych można posypać ją ziarnami orzechów, pestkami z dyni czy świeżą kolendrą. Takie dodatki sprawią, że z ochotą usiądziemy do stołu i sięgniemy po pierwszą łyżkę!