Co siedzi w zupie?
Wszystko zależy od rodzaju i składników zupy - mówi Katarzyna Zadka - różnorodność zup jest tak duża, że trudno odpowiedzieć na to pytanie jednym zdaniem. Najkorzystniejsze będą oczywiście zupy powstające z dużej ilości warzyw o kremowej konsystencji, na chudym wywarze bez dodatkowych zasmażek czy dużej ilości śmietany. Takie zupy to przede wszystkim porcja błonnika, który korzystnie wpływa na prace układu pokarmowego, a także pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Mimo że do ich przygotowania używamy wysokiej temperatury, to wciąż kopalnia witamin i składników mineralnych, szczególnie kwasu foliowego wspierającego pracę układu nerwowego, prowitaminy A wspomagającej wzrost, proces widzenia i kondycję skóry, a także potasu, który reguluje m.in. ciśnienie krwi. Zaletą zup jest fakt, że warzywa zjadamy razem z wywarem, dzięki czemu nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie, które trafiają do niej podczas gotowania. Aby zupa była bardziej pożywna, możemy wzbogacić ją w dowolne składniki jak dodatek kaszy, makaronu, ryżu czy mięsa, ryb, lub jaj. Jeśli któryś ze składników chcemy "przemycić" do menu niejadka zdecydujmy się na zupę krem – przekonuje dietetyk.