Tarta z nektarynkami z kruszonką
*Składniki: *200 g mąki pszennej, 1 żółtko, 100g zimnego masła, 3 łyżki śmietany 18%, 70 g cukru pudru, szczypta soli. Masa: 200 ml mleka, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 50 g cukru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej. Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła. Dodatkowo: 6 nektarynek, sok z cytryny.
Przygotowanie: mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier. Wymieszać. Dorzucić pokrojone masło i całość siekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę, a następnie zagnieść masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (z termoobiegiem). Ciastko rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty (średnica ok. 24 cm; wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką). W kilku miejscach należy nakłuć widelcem, a na spodzie umieścić obciążenie np. w postaci grochu. Piec 25 minut. W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii, dolać mleko i wsypać mąkę kukurydzianą. Miksować 2-3 minuty. Masę wylać na podpieczony spód i piec 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). W tym czasie nektarynki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny oraz przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć owoce, posypać kruszonką i piec jeszcze 10 minut w 170 stopniach C.