Morele - pyszne i zdrowe owoce lata

Te owoce bezsprzecznie kojarzą się z latem. Już sama ich barwa przypomina mocne promienie słońca i wysokie temperatury. Jak się okazuje, morele są nie tylko smaczne i można wykorzystać je na wiele sposobów, ale przede wszystkim pełnią ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Chronią przed wieloma chorobami, w tym także przed nowotworami, pomagają leczyć różne schorzenia i są dobre dla skóry. Bardzo zdrowe są także morele suszone, choć te mają przy okazji znacznie więcej kalorii. Co siedzi w morelach i jak użyć ich w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 12Sezon na morele

Obraz
© 123RF.COM

Te owoce bezsprzecznie kojarzą się z latem. Już sama ich barwa przypomina mocne promienie słońca i wysokie temperatury. Jak się okazuje, morele są nie tylko smaczne i można wykorzystać je na wiele sposobów, ale przede wszystkim pełnią ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Chronią przed wieloma chorobami, w tym także przed nowotworami, pomagają leczyć różne schorzenia i są dobre dla skóry. Bardzo zdrowe są także morele suszone, choć te mają przy okazji znacznie więcej kalorii. Co siedzi w morelach i jak użyć ich w kuchni?

/ 12Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Morele to doskonałe źródło pektyn, które wyłapują cząsteczki cholesterolu, obniżając jego poziom. Pektyny wypełniają żołądek, przez co na długo zasycają i chronią przed atakami głodu. Regulują też gospodarkę kwasów żółciowych w organizmie. W morelach znajdziemy witaminy: C (szklanka morelowego soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), PP i z grupy B, a także niezbędne dla zdrowia minerały: żelazo, potas, sód, fosfor, wapń.

Ponieważ morele, szczególnie suszone, mają działanie zasadotwórcze, poleca się je przy nadkwasocie, a także osobom, które spożywają duże ilości mięsa. Dzięki zawartości błonnika, regularnie jedzone morele regulują trawienie i chronią przed zaparciami - pod tym względem morele suszone są nieporównywalnie lepsze od surowych: w 100 gramach zawierają ponad 20 gramów błonnika.

W morelach obecny jest beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje działanie wolnych rodników i stosowany jest w leczeniu chorób skóry oraz wzroku. Beta-karoten wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, chroni przewód pokarmowy, zapobiega rozedmie płuc, obniża poziom "złego" cholesterolu, opóźnia procesy starzenia, redukuje również negatywne skutki radio- i chemioterapii. Więcej beta-karotenu znajdziemy w morelach suszonych.

/ 12Skarb ukryty w pestkach

Obraz
© 123RF.COM

Wybierając morele najlepiej sięgać po dojrzałe owoce o ładnym kolorze. Skórka powinna być gładka w żółtym lub pomarańczowym odcieniu. Owoce te nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego najlepiej zjeść je od razu lub przygotować z nich przetwory (mus, dżem, konfiturę) albo wykorzystać do dań obiadowych i deserów.

W morelach nie tylko cenny jest ich miąższ. Na uwagę zasługują nasiona, które w zależności od odmiany - słodkie z Azji lub gorzkie spotykane w Europie - mogą zastąpić migdały. Gorzkich pestek lepiej używać z umiarem, ponieważ zaledwie połówka wystarczy, aby nadać potrawie delikatnie orzechowy posmak. Pestki moreli używane są również do przygotowania olejków do wypieku, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

/ 12Świeże kontra suszone

Obraz
© 123RF.COM

Suszone morele bardzo dobre są dla osób, które mają problem z przemianą materii czy kolkami nerkowymi. Są jednak znacznie bardziej kaloryczne niż surowe. Suszone w 100 gramach mają blisko 300 kalorii, podczas gdy te drugie - niespełna 50.

Morele można zjeść na surowo, zrobić z nich przetwory, galaretki, kompoty, likiery, musy, dodać je do mięs, wypieków, deserów itp. Będą bardzo dobrym nadzieniem np. do knedli czy pierogów. Oto kilka wskazówek, jak je wykorzystać.

/ 12Likier morelowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg moreli, szklanka wody, 300 g cukru, 1/2 l spirytusu

Przygotowanie: owoce umyć, wypestkować, rozdrobnić i rozbić w mikserze, włożyć do gąsiorka, wlać przegotowaną z cukrem i przestudzoną wodę oraz spirytus. Zakorkować, pozostawić na kilka dni. Przelać do butelek przez lejek z watą, zakorkować i odstawić na cztery miesiące.

/ 12Knedle serowe z morelkami

Obraz
© WP.PL

*Składniki: *1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego, ok. 4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok. 30 szt), cukier w kostkach (tyle sztuk ile moreli), 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 50 g masła.

Przygotowanie: twaróg rozetrzeć widelcem lub zmielić. Wbić jajka, dodać sól i 3/4 mąki, wyrobić, jeśli trzeba dosypać resztę mąki - masa ma być taka, jak na leniwe pierogi i ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jaj. Morele umyć, każdą przekroić wzdłuż, ale nie do końca, wyjąć pestkę a na jej miejsce, między dwie połówki owocu, włożyć kostkę cukru, zamknąć. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczać ręce w zimnej wodzie, nabierać porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczać na dłoni, włożyć w nie morelę i dokładnie zalepić owoc ze wszystkich stron formując kulę. Wkładać delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy woda znów zawrze zmniejszyć ogień i gotować ok. 15min. Wyjmować na talerz, polać bułeczką zrumienioną na suchej patelni z dodatkiem masła. Można podać ze śmietaną.

/ 12Mus morelowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g moreli, 2 łyżki likieru wiśniowego, 20 g żelatyny, 2/3 szklanki śmietanki kremowej, 80 g cukru pudru.

Przygotowanie: morele umyć, wypestkować, rozbić mikserem albo malakserem, wymieszać z likierem oraz namoczoną w zimnej, przegotowanej wodzie i rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę schłodzić i ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie połączyć z przecierem, podzielić na porcje, udekorować i zaraz podawać.

/ 12Schab nadziewany morelami

Obraz
© WP.PL

Składniki: 2 kg schabu środkowego bez kości, 250 g suszonych moreli, puszka ananasa w syropie, 2 łyżki oliwy, sól, łyżeczka pieprzu.

*Przygotowanie: *mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godziny. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ja pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. Mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temperaturze 190 stopni C, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem.

/ 12Dżem z moreli

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1 i 1/2 kg moreli, 200 g cukru/ksylitolu, 1 opakowanie żelfix 3:1.

Przygotowanie: morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić drobno, przełożyć do garnka, zasypać żelfixem, mieszamy i odstawić na 15 min. Garnek z morelami wstawić na średni ogień i powoli doprowadzić do wrzenia, co chwila mieszając. Po zagotowaniu odczekać 3-4 min i dodać cukier. Ponownie zagotować przez 3-4 minuty, zbierając powstały szum. Morele przełożyć do przygotowanych słoików, zakręcić i stawiać do góry dnem do momentu kiedy wystygną.

10 / 12Jogurtowe ciasto z morelami

Obraz
© WP.PL

Składniki: 300 g moreli, 350 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 300 g jogurtu naturalnego, 100 g cukru.

*Przygotowanie: *wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i połączyć za pomocą miksera. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki. Tortownicę lub formę do tarty wysmarować masłem i wlać do niej ciasto, układając na wierzchu morele. Owoce powinny być odwrócone przekrojoną częścią do góry. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 minut - do tzw. suchego patyczka.

11 / 12Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami

Obraz
© WP.PL

Składniki: 12 dużych dojrzałych moreli, 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1-2 goździki, 1/4 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), ok. 20 sztuk migdałów, 1 żółtko, 1/2 szklanki mleka, 3-4 łyżki mąki pszennej, szczypta soli,1 łyżeczka masła.

Przygotowanie: migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę, rozprowadzić po całej powierzchni, usmażyć naleśnik z obu stron, Zdjąć na talerz, przestudzić, pokroić w paseczki jak makaron. Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele, podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek, dookoła nalać zupę.
Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i mocno schłodzoną.

12 / 12Morele suszone

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg moreli (zdrowe, jędrne i nieuszkodzone)

Przygotowanie: morele umyć, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Włożyć do zimnej wody. Wyjąć, przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na sitach przecięciem do góry. Suszyć na słońcu, w suszarce, w piekarniku albo w piecu chlebowym o temperaturze nie większej niż 65 stopni. Pod koniec suszenia obniżyć temperaturę. Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach lub słoikach.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja