Morele - pyszne i zdrowe owoce lata
Sezon na morele
Te owoce bezsprzecznie kojarzą się z latem. Już sama ich barwa przypomina mocne promienie słońca i wysokie temperatury. Jak się okazuje, morele są nie tylko smaczne i można wykorzystać je na wiele sposobów, ale przede wszystkim pełnią ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Chronią przed wieloma chorobami, w tym także przed nowotworami, pomagają leczyć różne schorzenia i są dobre dla skóry. Bardzo zdrowe są także morele suszone, choć te mają przy okazji znacznie więcej kalorii. Co siedzi w morelach i jak użyć ich w kuchni?
Te owoce bezsprzecznie kojarzą się z latem. Już sama ich barwa przypomina mocne promienie słońca i wysokie temperatury. Jak się okazuje, morele są nie tylko smaczne i można wykorzystać je na wiele sposobów, ale przede wszystkim pełnią ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Chronią przed wieloma chorobami, w tym także przed nowotworami, pomagają leczyć różne schorzenia i są dobre dla skóry. Bardzo zdrowe są także morele suszone, choć te mają przy okazji znacznie więcej kalorii. Co siedzi w morelach i jak użyć ich w kuchni?