Nektarynka na słodko i wytrawnie
Nektarynka należy do rodziny brzoskwini, ale wyróżnia ją słodszy smak, gładsza i lśniąca skórka oraz bardziej soczysty miąższ. Pierwsze uprawy prawdopodobnie powstały w Azji Środkowej. W Polsce jest bardzo popularna, ale ze względu na zmienne warunki klimatyczne, jej uprawa może być zagrożona. W sezonie z łatwością jednak można kupić te owoce na targowiskach i w super marketach. Oto kilka propozycji, jak można je zaserwować domownikom oraz gościom.
Kuzynka brzoskwini
Nektarynka należy do rodziny brzoskwini, ale wyróżnia ją słodszy smak, gładsza i lśniąca skórka oraz bardziej soczysty miąższ. Pierwsze uprawy prawdopodobnie powstały w Azji Środkowej. W Polsce jest bardzo popularna, ale ze względu na zmienne warunki klimatyczne, jej uprawa może być zagrożona. W sezonie z łatwością jednak można kupić te owoce na targowiskach i w super marketach. Oto kilka propozycji, jak można je zaserwować domownikom oraz gościom.
Co w niej siedzi?
Nektarynka to skarbnica witamin oraz pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej składzie znajdziemy m.in. witaminę C, E, B1, B2, beta-karoten, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan i miedź. Warto wiedzieć, że nektarynki, podobnie jak brzoskwinie, to dobre źródło boru. Mimo że nie ustalono dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, specjaliści ds. żywienia odkryli, że wykazuje on pozytywny wpływ na nasze kości (chroniąc je m.in. przed osteoporozą), zmniejsza ryzyko występowania niektórych nowotworów, zwiększa przyswajalność magnezu i wapnia. Może również pozytywnie wpływać na gospodarkę hormonów płciowych.
Jedząc nektarynki, przyjmujemy także cenne dawki błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii i sprawia, że po zjedzeniu tych owoców na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Jedna sztuka pokrywa około 10 proc. zapotrzebowania na ten składnik.
Po nektarynki warto sięgać dla wzmocnienia ogólnej odporności organizmu. Zawartość żelaza w tym produkcie pomaga w odnowie czerwonych ciałek krwi. 100 gramów owoców dostarcza 53 kcal, dlatego mogą po nie sięgać także osoby na diecie. Ponadto wyróżnia je niski indeks glikemiczny.
Ciasto jogurtowe z nektarynkami
Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 250 ml maślanki, 3 jajka, 125 ml oleju roślinnego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, umyte i pokrojone w cząstki nektarynki.
*Przygotowanie: *piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę lekko natłuścić. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać olej oraz maślankę, miksować 4 minuty do połączenia składników. Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej. Całość jeszcze raz zmiksować, dodać owoce, delikatnie wymieszać i wlać do formy. Ciasto piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Crumble z nektarynką i borówkami
Składniki: 4 nektarynki, sok z 1/2 pomarańczy, garść orzechów laskowych, 150 g masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 1 szklanka płatków owsianych, szczypta cynamonu, 1/2 opakowania borówek.
Przygotowanie: nektarynki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z pomarańczy, dodać orzechy i cynamon. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać płatki owsiane, a następnie utrzeć na kruszonkę. Do żaroodpornego naczynia nałożyć nektarynki z orzechami, dodać umyte borówki, a następnie całość przykryć kruszonką. Piec około 25 minut.
Nektarynka w wytrawnej sałatce
*Składniki: * 2 garście rukoli, 2 średnie nektarynki, kilka plasterków długo dojrzewającej szynki, 2 łyżeczki startego parmezanu, oliwa z oliwek, sól morska i świeżo mielony pieprz czarny.
Przygotowanie: nektarynki i rukolę opłukać po bieżącą wodą. Z owoców usunąć pestki i pokroić na grubsze plasterki. Rukolę ułożyć na talerzu, dodać owoce, szynkę, całość skropić oliwą i dodać parmezan. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tarta z nektarynkami z kruszonką
*Składniki: *200 g mąki pszennej, 1 żółtko, 100g zimnego masła, 3 łyżki śmietany 18%, 70 g cukru pudru, szczypta soli. Masa: 200 ml mleka, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 50 g cukru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej. Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła. Dodatkowo: 6 nektarynek, sok z cytryny.
Przygotowanie: mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier. Wymieszać. Dorzucić pokrojone masło i całość siekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę, a następnie zagnieść masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (z termoobiegiem). Ciastko rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty (średnica ok. 24 cm; wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką). W kilku miejscach należy nakłuć widelcem, a na spodzie umieścić obciążenie np. w postaci grochu. Piec 25 minut. W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii, dolać mleko i wsypać mąkę kukurydzianą. Miksować 2-3 minuty. Masę wylać na podpieczony spód i piec 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). W tym czasie nektarynki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny oraz przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć owoce, posypać kruszonką i piec jeszcze 10 minut w 170 stopniach C.
Ryż na mleku z migdałami i nektarynkami
Składniki: 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła. Dodatkowo: 3 nektarynki, uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, cynamon.
Przygotowanie: ryż opłukać, a następnie wsypać do gotującej się wody. Gotować przez 10 minut, aż do wyparowania cieczy. Dodać cukier i sól, zamieszać. Następnie wlać mleko i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i przykryć. Po około pięciu minutach przełożyć do miseczek, dodać cząstki nektarynek, płatki migdałowe i cynamon (dla smaku).