Crumble z nektarynką i borówkami
Składniki: 4 nektarynki, sok z 1/2 pomarańczy, garść orzechów laskowych, 150 g masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 1 szklanka płatków owsianych, szczypta cynamonu, 1/2 opakowania borówek.
Przygotowanie: nektarynki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z pomarańczy, dodać orzechy i cynamon. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać płatki owsiane, a następnie utrzeć na kruszonkę. Do żaroodpornego naczynia nałożyć nektarynki z orzechami, dodać umyte borówki, a następnie całość przykryć kruszonką. Piec około 25 minut.