Naturalne leki na przejedzenie
Przyprawy i zioła na trawienie
Lubimy siedzieć przy stole i zajadać się smakołykami, jednak przejedzenie nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście, gdy dopadnie nas niestrawność i ból brzucha, możemy pokonać je ziołami i popularnymi przyprawami. Radzimy, po które sięgać i jak je przygotowywać.
Lubimy siedzieć przy stole i zajadać się smakołykami, jednak przejedzenie nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście, gdy dopadnie nas niestrawność i ból brzucha, możemy pokonać je ziołami i popularnymi przyprawami. Radzimy, po które sięgać i jak je przygotowywać.
Kminek zwyczajny
Aromatyczne ziarenka kminku w całości i w postaci mielonej są w kuchni niezbędne. Nie tylko przyprawia się nim pieczywo, ciasta, sery, warzywa i mięsa - to również sprzymierzeniec trawienia. Przede wszystkim eliminuje gazy powstałe z powodu nadmiernych procesów gnilnych w jelitach. Działa mleko-, wiatro- i moczopędnie, zabija pasożyty, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, usuwa stany skurczowe w przewodzie pokarmowym i pobudza perystaltykę jelit. Aby przygotować napar na niestrawność czy ból brzucha, łyżeczkę kminku należy zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na ok. 10 minut.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl