Naturalne leki na przejedzenie
Lubimy siedzieć przy stole i zajadać się smakołykami, jednak przejedzenie nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście, gdy dopadnie nas niestrawność i ból brzucha, możemy pokonać je ziołami i popularnymi przyprawami. Radzimy, po które sięgać i jak je przygotowywać.
Przyprawy i zioła na trawienie
Lubimy siedzieć przy stole i zajadać się smakołykami, jednak przejedzenie nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście, gdy dopadnie nas niestrawność i ból brzucha, możemy pokonać je ziołami i popularnymi przyprawami. Radzimy, po które sięgać i jak je przygotowywać.
Aromatyczne ziarenka kminku w całości i w postaci mielonej są w kuchni niezbędne. Nie tylko przyprawia się nim pieczywo, ciasta, sery, warzywa i mięsa - to również sprzymierzeniec trawienia. Przede wszystkim eliminuje gazy powstałe z powodu nadmiernych procesów gnilnych w jelitach. Działa mleko-, wiatro- i moczopędnie, zabija pasożyty, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, usuwa stany skurczowe w przewodzie pokarmowym i pobudza perystaltykę jelit. Aby przygotować napar na niestrawność czy ból brzucha, łyżeczkę kminku należy zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na ok. 10 minut.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Mięta pieprzowa
Należy do najbardziej popularnych leczniczych roślin. Jej liście zawierają m.in. mentol w olejku eterycznym, a także witaminę C, rutynę i karoten. Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów, a także do deserów i napojów. W Wielkiej Brytanii czy w państwach arabskich jest nieodłącznym składnikiem mięsnych potraw. Dobrze czuje się też w zupach i sałatkach. Wyciąg z mięty pieprzowej pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie, ułatwia trawienie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych, przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit. Mięta pieprzowa ułatwia również odejście gazów i zmniejsza wzdęcia, działa przeciwskurczowo, koi ból brzucha. Łyżkę liści należy zalać szklanką wrzątku.
Mniszek lekarski
To pospolity chwast występujący w całym kraju; do celów leczniczych wykorzystuje się jego korzeń, kwiaty i liście. Jest bardzo skuteczny w walce z przejedzeniem - zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z moczem, obniża poziom glukozy we krwi, ma właściwości przeciwgnilne. Mniszek likwiduje uczucie przejedzenia oraz wzdęcia. Poza tym reguluje pracę wątroby i nerek. W sezonie można dodawać świeże liście do sałatki czy zupy. Zimą najlepiej przygotować napar z mniszka, w tym celu należy pociąć garść korzeni i liści, a następnie zalać litrem wody. Gotować przez dwie minuty i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Przed wypiciem przecedzić.
Koper włoski
Nasiona kopru włoskiego, zwanego fenkułem, mają anyżkowy smak. Można nim przyprawiać ryby, wieprzowinę i ciasta. Będzie również bardzo dobry na nadmierną fermentację w jelitach, wzdęcia i uczucie pełności, zatrzymanie płynów w organizmie i ból brzucha. Koper włoski łagodzi zaburzenia gastryczne i jest świetny na niestrawność, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Torebkę kopru najlepiej zalać szklanką ciepłej wody, powoli ogrzać do wrzenia i odstawić, żeby napar się wystudził. Nasiona w razie niestrawności można również żuć i połknąć albo wymieszać z kminkiem i dopiero przygotować napar.
Melisa lekarska
Ta pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego bylina ma silny, przyjemny, cytrynowy zapach i lekko gorzkawo-korzenny smak, pochodzący z olejku eterycznego wydzielanego przez liście. Melisa od pokoleń znana jest ze swoich korzystnych właściwości poprawiających apetyt i trawienie. Jest szczególnie wskazana przy chorobach żołądka; wzmacnia układ trawienny, działa przeciwbólowo, przeciwskurczowo i rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Liście melisy wchodzą w skład popularnych preparatów i mieszanek ziołowych. Można dodawać je do także do potraw z jajek, kanapek, sosów czy marynat. Nadaje się do aromatyzowania baraniny i dziczyzny, a także faszerowania wieprzowiny i cielęciny. Najczęściej jednak przygotowujemy z niej napar - garść świeżej melisy zalewając szklanką wrzątku.
Imbir
Nadaje się do przyprawiania potraw z drobiu, do pieczeni jagnięcej, steków, słodkich dań, sałatek, wypieków i owoców. Imbir ma również silne właściwości lecznicze. Jest bardzo pomocny przy niestrawności, wzdęciach, biegunkach. Chroni przed zakażeniem układu pokarmowego. Poprawę na pewno przyniesie wypicie herbatki imbirowej. Można również przygotować wywar z imbiru według przepisu: korzeń obrać i pokroić albo zetrzeć na tarce, zalać 0,5 l wody i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Przed wypiciem przecedzić.
Lukrecja gładka
Korzeń lukrecji i sok lukrecji to jedne z najbardziej wszechstronnych i niezwykle skutecznych leków roślinnych, które znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie. Starty korzeń świetnie nadaje się też do przyprawiania potraw kuchni orientalnej. Lukrecja znakomicie wpływa na układ pokarmowy, łagodząc niestrawność i podrażnienie żołądka. Ochronną warstwą pokrywa śluzówkę i przełyk, działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii. Korzeń lukrecji jest składnikiem wielu preparatów roślinnych. Można również przygotować leczniczy wywar 1/3 łyżki rozdrobnionych korzeni zalewając szklanką gorącej wody i ogrzewając do wrzenia. Gotować przez ok. 7 minut i odstawić do wystygnięcia na około kwadrans.
Ostropest plamisty
Należy do rodziny astrowatych, pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. W Polsce to roślina uprawna, czasami zdziczała. Owoce ostropestu zawierają silny przeciwutleniacz. Roślina ta działa odtruwająco i oczyszczająco na organizm, szczególnie na wątrobę i jelita, ale pośrednio wpływa niemalże na wszystkie funkcje ustroju. Jest bardzo skuteczna przy zgadze, wzdęciach i trawieniu ciężkostrawnych pokarmów. Udrażnia także drogi żółciowe. Mielony ostropest warto dosypać do potraw albo połknąć, popijając wodą. Łyżkę zmielonego ostropestu można także zalać szklanką wrzątku i parzyć przez kwadrans.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl