Nasionka hemp w kuchni
Z nasionek hemp można przygotować domowe mleko roślinne. Podstawowy przepis jest bardzo prosty - wystarczy umieścić w kielichu blendera pół szklanki nasion, 2 szklanki wody, łyżkę syropu z agawy (albo miodu, wtedy przepis nie będzie jednak wegański) oraz opcjonalnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Składniki należy porządnie zmiksować na najwyższych obrotach blendera. Przed podaniem mleko warto przecedzić przez gazę albo lnianą ściereczkę, aby pozbyć się niezmiksowanych resztek. Można je przechowywać w lodówce do trzech dni. By podkręcić smak mleka, warto dodać do niego trochę skórki cytrynowej, kakao albo przyprawy (cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową).
W sprzedaży są również sproszkowane nasiona konopi, które dodaje się do koktajlu, owsianki, soku albo mleka.
Prażone mogą być świetnym dodatkiem do sałatek i dań obiadowych.