Nasiona hemp - najzdrowsze nasionka świata
Są w Polsce mało popularne, a szkoda, bo nasiona hemp to potężne źródło kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu innych dobroczynnie wpływających na zdrowie składników. Mówi się, że są darem natury i najzdrowszymi nasionami świata. Warto się do nich przekonać również ze względu na łatwość zastosowania w kuchni.
Nasionka konopi
Są w Polsce mało popularne, a szkoda, bo nasiona hemp to potężne źródło kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu innych dobroczynnie wpływających na zdrowie składników. Mówi się, że są darem natury i najzdrowszymi nasionami świata. Warto się do nich przekonać również ze względu na łatwość zastosowania w kuchni.
Hemp to naturalne nasionka konopi siewnych (łac. Cannabis sativa), które nie zawierają THC. THC to substancja psychoaktywna, tetrahydrokannabinol, organiczny związek chemiczny z grupy kannabinoidów, który odpowiada za psychotropowe działanie marihuany (marihuana to suszone i czasem sfermentowane kwiatostany, niejednokrotnie z niewielką domieszką liści, żeńskich roślin konopi siewnych - indyjskich). Jednak nasionka hemp pochodzą z odmian konopi, które zawierają mniej niż 0,2 proc. THC.
Moc kwasów tłuszczowych
Nasionka hemp są bardzo zdrowym pokarmem dobroczynnie wpływającym na organizm człowieka - badacze są zdania, że to wręcz jeden z najbardziej wartościowych produktów świata! W nasionach konopi znajduje się bardzo duża ilość dobrze przyswajalnego białka oraz kwasy omega-3 i omega-6 należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. NNKT muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza. Aż 45 proc. składu nasion konopi siewnych to właśnie kwasy omega-3 i omega-6, w idealnych proporcjach.
Na szczególną uwagę zasługuje obecny w nasionach hemp kwas alfa-linolenowy (ALA), czyli omega-3 oraz kwas linolowy (LA), czyli omega-6. Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) przypomina, że omega-3 i omega-6 to _ ważne składniki błon komórkowych i prekursory wielu innych substancji, w tym tak ważnych, jak związki chemiczne wpływające na ciśnienie tętnicze krwi oraz odpowiedź zapalną organizmu _. Kwasy te korzystnie wpływają również na układ krążenia, mogą zapobiegać cukrzycy oraz niektórym nowotworom.
Szereg dobroczynnych składników
To dobre źródło witaminy E, która uznawana jest za naturalny "eliksir młodości". Witamina E (a właściwie grupa związków - tokoferoli) jest bardzo silnym antyoksydantem. Spowalnia procesy starzenia i zabezpiecza organizm przed rozwojem chorób, w tym nowotworów. Wpływa na właściwe krążenie krwi oraz na prawidłowy rozwój płodu, zapewnia dobre funkcjonowanie wzroku, mocną skórę, włosy i paznokcie.
Cenne w nasionkach hemp jest też żelazo, dlatego do diety włączyć je powinny osoby cierpiące na anemię. Inne ważne składniki tych nasion to cynk, fitosterole, błonnik, enzymy, witaminy z grupy B, witamina D, chlorofil, magnez, siarka, potas, wapń. Regularne spożywanie nasion hemp działa na organizm wzmacniająco, odżywczo i regenerująco, a także reguluje trawienie i zapobiega problemom żołądkowym. Włączenie ich do diety na długo zapewnia uczucie sytości, dlatego są one zalecane osobom z nadwagą i dbającym o linię. Pomagają szybciej wrócić do zdrowia po chorobie, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie, wzmacniają odporność.
Smak i cena
Nasionka hemp w smaku przypominają orzeszki piniowe albo ziarna słonecznika. Dostaniemy je w sklepach ze zdrową żywnością - kosztują ok. 30-40 zł za 250 g (można też kupić mniejsze opakowania w niższej cenie). Można dostać nasiona łuskane i niełuskane - te pierwsze są nieco droższe.
Nasionka hemp w kuchni
Pasują do koktajli, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, owsianki. Doskonałe jako posypka (do tostów, zapiekanek, sałatek, pasztetów) albo panierka (do kotletów, pulpetów). By wydobyć więcej ich smaku, warto przed podaniem podprażyć je na suchej patelni. Są doskonałym składnikiem pesto albo domowych past kanapkowych.
Można je zmiksować wraz z innymi nasionami, orzechami, olejem oraz solą i/lub cukrem, by otrzymać smaczne masełko. Nasiona hemp mogą być składnikiem zdrowych ciasteczek albo domowych batoników. Wymieszajmy je z płatkami owsianymi, ziarnami, orzechami i bakaliami, aby otrzymać bardzo odżywcze i smakowite domowe musli. Ciekawy pomysł na zastosowanie nasion hemp to zmiksowanie ich razem z innymi składnikami na ciasto naleśnikowe.
Nasionka hemp w kuchni
Z nasionek hemp można przygotować domowe mleko roślinne. Podstawowy przepis jest bardzo prosty - wystarczy umieścić w kielichu blendera pół szklanki nasion, 2 szklanki wody, łyżkę syropu z agawy (albo miodu, wtedy przepis nie będzie jednak wegański) oraz opcjonalnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Składniki należy porządnie zmiksować na najwyższych obrotach blendera. Przed podaniem mleko warto przecedzić przez gazę albo lnianą ściereczkę, aby pozbyć się niezmiksowanych resztek. Można je przechowywać w lodówce do trzech dni. By podkręcić smak mleka, warto dodać do niego trochę skórki cytrynowej, kakao albo przyprawy (cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową).
W sprzedaży są również sproszkowane nasiona konopi, które dodaje się do koktajlu, owsianki, soku albo mleka.
Prażone mogą być świetnym dodatkiem do sałatek i dań obiadowych.
Ważne informacje
Żeby wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa nasion hemp, bardzo ważny jest właściwy sposób ich przechowywania. Po otwarciu należy trzymać je w ciemnym, szczelnym opakowaniu, w szafce, spiżarni albo najlepiej lodówce, z dala od promieni słonecznych.
Uwaga! Amerykańska organizacja upowszechniająca zdrowie Blue Shield of California radzi, aby w przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków przed włączeniem nasionek hemp do diety poradzić się lekarza.
Nasiona hemp mogą spożywać osoby uczulone na orzechy, gluten, cukier czy laktozę. Dzienna rekomendowana dawka nasion hemp to 4 łyżki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, artretyzm, schorzenia serca, egzema, trądzik, zbyt wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, otyłość, łuszczyca czy problemy z prostatą zaleca się zwiększenie dawki do 5-6 łyżek w ciągu dnia.
EPN/mp/WP Kuchnia