Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – jaki mają smak, czym się charakteryzują?
Pomidory kupowane zimą nie dorastają do pięt tym kupionym w sezonie lub wyhodowanym samodzielnie. Nic dziwnego! Aby były naprawdę smaczne, potrzebują dużo słońca, najlepiej naturalnego. Wiele zależy też od odmiany pomidorów, które jemy. Jedne z nich są bardziej mięsiste i słodsze od innych, mają twardszą lub bardziej miękką skórkę, są łatwiej lub mniej dostępne. Które jednak są najsmaczniejsze?
Polecane odmiany pomidorów
Pomidory można dzielić ze względu na kolor, smak i wielkość. Uprawia się je na gruncie lub w szklarniach, ale można też w donicy na balkonie. Niektóre rosną niskie, inne potrzebują tyczek, które będą je podtrzymywać. Wysoka zawartość witamin i składników mineralnych dodatkowo powinny zachęcać nas do ich regularnego spożywania.
Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze i najsmaczniejsze odmiany pomidorów. Niektóre z nich na pewno znacie. O innych może nawet nie słyszeliście, ale warto ich poszukać, by spróbować i docenić.
Produkty, które źle przechowujesz
Alka – należy do odmian karłowatych i wczesnych. Owoce osiągają średnią wielkość (ważą ok. 90 g). Charakteryzuje się tym, że dobrze radzi sobie w czasie chłodnych i deszczowych dni oraz potrafi wytwarzać owoce nawet bez zapylaczy (owadów). To stosunkowo nowy rodzaj pomidorów.
Baron F1 – odmiana, która wcześnie i obficie owocuje. Jest odporna na większość chorób i patogenów, co sprawia, że stosunkowo łatwo ją uprawiać. Jej owoce są spore, mięsiste i bardzo smaczne. Nie mają tendencji do pękania.
Bawole Serce – jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów zarówno w hodowli własnej na gruncie lub w szklarni, jak i na sklepowych półkach. Jest to jeden z rodzajów malinowych, więc jego owoce charakteryzują się bardzo dobrym smakiem i miękkością. Pomidory te są duże i mięsiste (osiągają nawet ok. 700 g). Kształtem przypominają serca. Krzaki rosną wysokie i konieczne jest ich palikowanie.
Black Cherry – pomidorki typu koktajlowego, więc ich owoce są niewielkie (średnio 25-30 g), okrągłe, bardzo słodkie i wyraziste w smaku. Mają piękną ciemną purpurową lub brązową barwę, więc świetnie nadają się do dekorowania potraw i sałatek. Najlepiej podpierać go tyczkami.
Faworyt – plenna odmiana malinowa o dużych owocach (ok. 400 g). Miąższ pomidorów przybiera kolor różowy i nie ma wielu nasion. Owoce są mięsiste, lekko spłaszczone i mają cienką skórkę. Są bardzo smaczne. Krzaki rosną nawet do 2 m wysokości.
Figiel – charakteryzuje się niewielkimi pomarańczowymi owocami, które osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną one na gronkach w ilości po około kilkunastu owoców na jednym. Są bardzo smaczne. Można je jeść prosto z krzaczka lub dekorować nimi potrawy. Z powodzeniem zamarynujemy je w całości. Warto je palikować.
Henryka F1 – odmiana malinowa o smacznych, okrągłych i dużych owocach, wymagająca palikowania. Jest odporna na choroby, w tym na zarazę ziemniaczaną. Radzi sobie nawet w trudniejszych warunkach.
Jawor – wczesna i bardzo plenna odmiana nie wymagająca palikowania. Owoce mają kształt kuli, nie pękają i osiągają ok. 100 g. Są bardzo smaczne.
Kmicic – pomidor należący do karłowych, ale o średniej wielkości owocach osiągających 50-60 g. Są one lekko wydłużone, twarde i czerwone o gładkiej skórce.
Koralik – odmiana koktajlowa z owocami o 2-centymetrowej średnicy. Ma wiotkie łodyżki i jest odporna na choroby. Z powodzeniem można ją uprawiać w doniczkach na balkonie.
Malinowy Ożarowski – odmiana polska malinowa o smacznych średniej wielkości owocach (do ok. 120 g). Jest bardzo plenna, a pomidorki rosną równe i mają lekko spłaszczony kulisty kształt. Rodzaj ten wymaga palikowania.
Malinowy Warszawski – odmiana wczesna i plenna osiągająca nawet 2 m wysokości. Jej owoce są duże, okrągłe i mięsiste.
Maskotka – odmiana koktajlowa bardzo plenna. Owoce dojrzewają wcześnie, są czerwone, słodkie i smaczne. Ważą ok. 30-40 g. Krzaczki rosną nieduże, więc świetnie sprawdzą się w hodowli doniczkowej.
Ola Polka – również odmiana koktajlowa, ale jej owoce są żółte i osiągają ok. 60 g masy. Mają słodki smak z nutką słoności i kwaskowości. Świetnie sprawdzają się w sałatkach. Ten rodzaj pomidorów jest bardzo plenny i nie rośnie wysoki. Należy do wczesnych, więc owoce można zbierać już na początku lipca.
Pokusa – kolejna odmiana koktajlowa. Owoce są małe (10-20 g) i czerwone. Łodygi są wiotkie i długie, więc warto je palikować.
Red Pear – odmiana wczesna, która wymaga podpórek i powinna być systematycznie przycinana. Jej owoce są spore (ok. 250 g), czerwone i żebrowane. Przybierają kształt sakiewki lub gruszki i mają niewiele nasion. Są bardzo słodkie.
Rumba Ożarowska – jest to plenna odmiana wczesna karłowa o wiotkich, ale niedługich łodygach. Owoce charakteryzują się zwartym miąższem koloru wnętrza arbuza, są średniej wielkości (ok. 100 g) i mają lekko spłaszczony kształt. Nie mają tendencji do pękania i są odporne na choroby. Wyróżnia je wysoka zawartość witaminy C.
Samuraj – plenna odmiana nie wymagająca tyczek. Owoce są duże (ok. 130 g), czerwone, mięsiste i twarde. Są bardzo smaczne, nadają się do jedzenia na surowo lub do przetwórstwa.
San Marzano – należą do bardzo smacznych, idealnie nadających się na przetwory ze względu na niewielką zawartość pestek. Roślina plenna i wymagająca podpór. Jej owoce są podłużne i owalne. Mają mocną czerwoną barwę.
Yellow Pearshaped – wysoka odmiana wymagająca palikowania i przeznaczona do uprawiania pod osłonami. Jej owoce są niewielkie, gruszkowate o żółtym kolorze. Są bardzo słodkie.
Pomidory są smaczne i zdrowe, można je jeść na surowo albo poddawać obróbce termicznej lub marynować. Odmian pomidorów jest bardzo dużo. Z powodzeniem nawet w Polsce ze sklepów internetowych można zakupić ponad 300 rodzajów nasion do samodzielnej uprawy. Do amatorskiej hodowli nie warto jednak bardzo kombinować i lepiej postawić na te popularne i sprawdzone odmiany.