Jak rozpoznać polskie truskawki? 4 wskazówki, dzięki którym już nigdy się nie zawahasz

Czym się charakteryzują polskie truskawki? Oczywiście są pyszne, jak żadne inne i choć dużo drobniejsze od swych hiszpańskich, greckich czy włoskich kuzynek, to niebywale słodkie i o obezwładniającym zapachu. Truskawki już powoli pojawiają się na straganach i w marketach – jak odróżnić polskie od importowanych?

TruskawkiTruskawki zagraniczne bywają mylone z polskimi
Źródło zdjęć: © 123RF

Importowane truskawki na początku sezonu

Ponieważ truskawki nie są łatwe w uprawie, a kapryśne, polskie warunki pogodowe zdecydowanie nie działają na korzyść tych owoców, to znacznie częściej – już od początku maja – rynek zasypywany jest truskawkami z importu.

Najpopularniejsze są truskawki greckie i hiszpańskie, ale także te z Maroka, Węgier czy Włoch trafiają do polskich marketów. W maju ich cena jest niższa niż truskawek polskich, ale też różnią się smakiem.

Co więcej, truskawki należą do owoców, które wciąż górują na liście najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców – Dirty Dozen – stworzonej przez Enviromental Working Group. Owoce pochodzące z basenu Morza Śródziemnego uprawiane są pod folią, a plantatorzy nie szczędzą środków ochrony roślin – m.in. bromku metylu czy chloropikryny – które wpływają zarówno na nasze zdrowie, jak i na warstwę ozonową Ziemi.

Dlaczego więc kupujemy importowane truskawki? Bo dostępne są nie tylko w maju, kiedy ich cena jest kusząca, ale właściwie przez cały rok. A w Polsce sezon na truskawki jest boleśnie krótki, nad czym ubolewa chyba każdy – bo któż nie kocha smaku truskawek?

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Jeśli nie chcemy kupować truskawek importowanych, musimy zachować czujność – wciąż nie brakuje nieuczciwych sprzedawców, którzy w maju i na początku czerwca sprzedają truskawki importowane pod szyldem owoców z Polski.

Oto wskazówki, jak odróżnić polskie truskawki od owoców importowanych:

  1. Wielkość. Polskie truskawki są zdecydowanie mniejsze od swoich kuzynów-gigantów. Często nie są też tak ładne – mogą być nieforemne i na pewno nie zajęłyby miejsca na podium w konkursie piękności truskawek.
  2. Twardość. Polskie truskawki są twardsze od zagranicznych, ale też bardziej podatne na uszkodzenia – importowane są też mniej soczyste.
  3. Kolor. Polskie truskawki są bardziej wysycone kolorem, choć to truskawki importowane mają intensywnie bordowy kolor. Co istotne jednak przy szypułce truskawki zagraniczne zazwyczaj są bardzo blade lub wręcz białe. Polska truskawka ma jednorodny kolor.
  4. Zapach. Importowane truskawki pachną słodko, ale nie tak intensywnie, jak polskie. Zapach naszych truskawek unosi się w powietrzu na wiele metrów i jest obezwładniający. Trudno go pomylić z czymkolwiek innym.

Pyszne czerwone owoce. Jak wybrać dobre truskawki?

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja