Szparagi na zimę. Czy można mrozić szparagi?

Sezon na szparagi w pełni. Ci, którzy je kochają, już ubolewają nad tym, jak krótko będzie im dane cieszyć się tym wiosennym warzywem. A może nie? Jak przechowywać szparagi, by były dłużej świeże i czy można je zamrozić na zimę? A może jest inny sposób na to, by sezon szparagowy trwał w nieskończoność?

Mrożone szparagiCzy warto mrozić szparagi na zimę?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szparagi - jak przechowywać, by były świeże dłużej?

Szparagi to pyszne warzywo, które jednak charakteryzuje się wyjątkowo krótką trwałością – po upływie jednego, dwóch dni szparagi stają się wiotkie i nie smakują tak dobrze, jak te prosto z targu.

Jak przechowywać szparagi, by tak szybko nie zwiędły? Przede wszystkim od razu po przyjściu do domu należy wstawić je do wysokiej szklanki z lodowatą wodą. Następnie umieszczamy szparagi w lodówce – temperatura powinna wynosić około 1-2 stopnie Celsjusza. Ile czasu zyskamy? Przez około 3 do 5 dni szparagi będą jędrne i chrupiące. W ten sam sposób przechowujemy zarówno szparagi zielone, jak i białe.

Jeśli nie mamy w lodówce miejsca na wysokie naczynie z wodą, jest alternatywne rozwiązanie – wystarczy wilgotny ręcznik papierowy lub lniana ściereczka zamoczona w zimnej wodzie. Takim opatrunkiem szczelnie okrywamy szparagi, a następnie umieszczamy je w foliowej torbie lub plastikowym pojemniku, by wraz z upływem czasu szparagi nie traciły wilgoci.

Przede wszystkim jednak warto jeść szparagi na bieżąco, gotując je jeszcze tego samego dnia, w którym zostały zakupione. Te starsze, które zostały nam w lodówce, warto dodać do jarzynowej zupy, risotto, makaronu – szparagi pokrojone na małe kawałki i podsmażone na maśle będą smaczne nawet wówczas, gdy nie są już pierwszej świeżości.

A czy da się zamknąć smak szparagów w zamrażalniku?

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Czy można mrozić szparagi na zimę?

Zdania na ten temat są podzielone – miłośnicy szparagów przyznają, że woda, w którą obfituje warzywo, sprawia, że szparagi po odmrożeniu są gumowate lub łykowate i pozbawione smaku. Nie brakuje jednak zwolenników tej metody przechowywania szparagów.

Jak to zrobić poprawnie? Do mrożenia lepiej nadają się zielone szparagi. Od razu po przyjściu z zakupów należy jędrne okazy umyć, oderwać zdrewniałą końcówkę, a następnie przełożyć szparagi do foliowych woreczków na mrożonki. Można również zblanszować szparagi, a nawet pokroić je na mniejsze kawałki – w takiej postaci będą idealnym dodatkiem do dań z ryżu, kaszy i makaronu oraz różnego rodzaju sosów i potrawek.

Jest jednak na szparagi znacznie lepszy sposób i dotyczy to zwłaszcza szparagów białych, które ze względu na swoją strukturę świetnie poddają się marynowaniu. Jak zrobić marynatę? Na 500 ml wody należy dodać 10 gramów soli i 70 ml octu jabłkowego. Do tego dowolne przyprawy. Obrane i pokrojone szparagi wystarczy włożyć do słoików, zalać marynatą i zapasteryzować. Ich smak zostanie z nami na dłużej – nawet przez wiele miesięcy.

Ale to nie wszystko – szparagi można również kisić, tak samo jak ogórki, a także smażyć czy grillować i w takiej postaci mrozić. A czy wiecie, że także zdrewniałe końcówki szparagów znajdą swoje zastosowanie w kuchni? Można je z powodzeniem mrozić i wykorzystywać później do aromatyzowania bulionów, podobnie zresztą jak obierki ze szparagów. To dobra wiadomość dla wszystkich fanów szparagów, którzy chcą zachować ten wyjątkowy smak na dłużej.

Marynowane szparagi
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇