Szparagi na zimę. Czy można mrozić szparagi?

Sezon na szparagi w pełni. Ci, którzy je kochają, już ubolewają nad tym, jak krótko będzie im dane cieszyć się tym wiosennym warzywem. A może nie? Jak przechowywać szparagi, by były dłużej świeże i czy można je zamrozić na zimę? A może jest inny sposób na to, by sezon szparagowy trwał w nieskończoność?

Mrożone szparagiCzy warto mrozić szparagi na zimę?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szparagi - jak przechowywać, by były świeże dłużej?

Szparagi to pyszne warzywo, które jednak charakteryzuje się wyjątkowo krótką trwałością – po upływie jednego, dwóch dni szparagi stają się wiotkie i nie smakują tak dobrze, jak te prosto z targu.

Jak przechowywać szparagi, by tak szybko nie zwiędły? Przede wszystkim od razu po przyjściu do domu należy wstawić je do wysokiej szklanki z lodowatą wodą. Następnie umieszczamy szparagi w lodówce – temperatura powinna wynosić około 1-2 stopnie Celsjusza. Ile czasu zyskamy? Przez około 3 do 5 dni szparagi będą jędrne i chrupiące. W ten sam sposób przechowujemy zarówno szparagi zielone, jak i białe.

Jeśli nie mamy w lodówce miejsca na wysokie naczynie z wodą, jest alternatywne rozwiązanie – wystarczy wilgotny ręcznik papierowy lub lniana ściereczka zamoczona w zimnej wodzie. Takim opatrunkiem szczelnie okrywamy szparagi, a następnie umieszczamy je w foliowej torbie lub plastikowym pojemniku, by wraz z upływem czasu szparagi nie traciły wilgoci.

Przede wszystkim jednak warto jeść szparagi na bieżąco, gotując je jeszcze tego samego dnia, w którym zostały zakupione. Te starsze, które zostały nam w lodówce, warto dodać do jarzynowej zupy, risotto, makaronu – szparagi pokrojone na małe kawałki i podsmażone na maśle będą smaczne nawet wówczas, gdy nie są już pierwszej świeżości.

A czy da się zamknąć smak szparagów w zamrażalniku?

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Czy można mrozić szparagi na zimę?

Zdania na ten temat są podzielone – miłośnicy szparagów przyznają, że woda, w którą obfituje warzywo, sprawia, że szparagi po odmrożeniu są gumowate lub łykowate i pozbawione smaku. Nie brakuje jednak zwolenników tej metody przechowywania szparagów.

Jak to zrobić poprawnie? Do mrożenia lepiej nadają się zielone szparagi. Od razu po przyjściu z zakupów należy jędrne okazy umyć, oderwać zdrewniałą końcówkę, a następnie przełożyć szparagi do foliowych woreczków na mrożonki. Można również zblanszować szparagi, a nawet pokroić je na mniejsze kawałki – w takiej postaci będą idealnym dodatkiem do dań z ryżu, kaszy i makaronu oraz różnego rodzaju sosów i potrawek.

Jest jednak na szparagi znacznie lepszy sposób i dotyczy to zwłaszcza szparagów białych, które ze względu na swoją strukturę świetnie poddają się marynowaniu. Jak zrobić marynatę? Na 500 ml wody należy dodać 10 gramów soli i 70 ml octu jabłkowego. Do tego dowolne przyprawy. Obrane i pokrojone szparagi wystarczy włożyć do słoików, zalać marynatą i zapasteryzować. Ich smak zostanie z nami na dłużej – nawet przez wiele miesięcy.

Ale to nie wszystko – szparagi można również kisić, tak samo jak ogórki, a także smażyć czy grillować i w takiej postaci mrozić. A czy wiecie, że także zdrewniałe końcówki szparagów znajdą swoje zastosowanie w kuchni? Można je z powodzeniem mrozić i wykorzystywać później do aromatyzowania bulionów, podobnie zresztą jak obierki ze szparagów. To dobra wiadomość dla wszystkich fanów szparagów, którzy chcą zachować ten wyjątkowy smak na dłużej.

Marynowane szparagi
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki