Szparagi na zimę. Czy można mrozić szparagi?
Sezon na szparagi w pełni. Ci, którzy je kochają, już ubolewają nad tym, jak krótko będzie im dane cieszyć się tym wiosennym warzywem. A może nie? Jak przechowywać szparagi, by były dłużej świeże i czy można je zamrozić na zimę? A może jest inny sposób na to, by sezon szparagowy trwał w nieskończoność?
Szparagi - jak przechowywać, by były świeże dłużej?
Szparagi to pyszne warzywo, które jednak charakteryzuje się wyjątkowo krótką trwałością – po upływie jednego, dwóch dni szparagi stają się wiotkie i nie smakują tak dobrze, jak te prosto z targu.
Jak przechowywać szparagi, by tak szybko nie zwiędły? Przede wszystkim od razu po przyjściu do domu należy wstawić je do wysokiej szklanki z lodowatą wodą. Następnie umieszczamy szparagi w lodówce – temperatura powinna wynosić około 1-2 stopnie Celsjusza. Ile czasu zyskamy? Przez około 3 do 5 dni szparagi będą jędrne i chrupiące. W ten sam sposób przechowujemy zarówno szparagi zielone, jak i białe.
Jeśli nie mamy w lodówce miejsca na wysokie naczynie z wodą, jest alternatywne rozwiązanie – wystarczy wilgotny ręcznik papierowy lub lniana ściereczka zamoczona w zimnej wodzie. Takim opatrunkiem szczelnie okrywamy szparagi, a następnie umieszczamy je w foliowej torbie lub plastikowym pojemniku, by wraz z upływem czasu szparagi nie traciły wilgoci.
Przede wszystkim jednak warto jeść szparagi na bieżąco, gotując je jeszcze tego samego dnia, w którym zostały zakupione. Te starsze, które zostały nam w lodówce, warto dodać do jarzynowej zupy, risotto, makaronu – szparagi pokrojone na małe kawałki i podsmażone na maśle będą smaczne nawet wówczas, gdy nie są już pierwszej świeżości.
A czy da się zamknąć smak szparagów w zamrażalniku?
Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie
Czy można mrozić szparagi na zimę?
Zdania na ten temat są podzielone – miłośnicy szparagów przyznają, że woda, w którą obfituje warzywo, sprawia, że szparagi po odmrożeniu są gumowate lub łykowate i pozbawione smaku. Nie brakuje jednak zwolenników tej metody przechowywania szparagów.
Jak to zrobić poprawnie? Do mrożenia lepiej nadają się zielone szparagi. Od razu po przyjściu z zakupów należy jędrne okazy umyć, oderwać zdrewniałą końcówkę, a następnie przełożyć szparagi do foliowych woreczków na mrożonki. Można również zblanszować szparagi, a nawet pokroić je na mniejsze kawałki – w takiej postaci będą idealnym dodatkiem do dań z ryżu, kaszy i makaronu oraz różnego rodzaju sosów i potrawek.
Jest jednak na szparagi znacznie lepszy sposób i dotyczy to zwłaszcza szparagów białych, które ze względu na swoją strukturę świetnie poddają się marynowaniu. Jak zrobić marynatę? Na 500 ml wody należy dodać 10 gramów soli i 70 ml octu jabłkowego. Do tego dowolne przyprawy. Obrane i pokrojone szparagi wystarczy włożyć do słoików, zalać marynatą i zapasteryzować. Ich smak zostanie z nami na dłużej – nawet przez wiele miesięcy.
Ale to nie wszystko – szparagi można również kisić, tak samo jak ogórki, a także smażyć czy grillować i w takiej postaci mrozić. A czy wiecie, że także zdrewniałe końcówki szparagów znajdą swoje zastosowanie w kuchni? Można je z powodzeniem mrozić i wykorzystywać później do aromatyzowania bulionów, podobnie zresztą jak obierki ze szparagów. To dobra wiadomość dla wszystkich fanów szparagów, którzy chcą zachować ten wyjątkowy smak na dłużej.
Zobacz także: