Pełnoziarnisty
Kiedyś czarny chleb był synonimem biedy, a białe, pulchne bułeczki symbolem luksusu. Teraz jest odwrotnie. Ciemny chleb z mąki razowej staje się modny, bo jest zdrowy. Poprawia przemianę materii, reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego i zawiera bardzo wiele substancji mineralnych. Chleb pełnoziarnisty jest wypiekany z mąki z pełnego przemiału.
Chleb pełnoziarnisty zawiera całe ziarno: otręby (warstwa zewnętrzna), bielmo (skrobiowa warstwa środkowa) i kiełki (wewnętrzna część bogata w składniki odżywcze). Jest bogatym źródłem węglowodanów, białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, a także błonnika. Warto szukać pieczywa wzbogaconego o ziarna soi, siemię lniane czy nasiona chia. Dostarczy nam cennych kwasów omega-3. Chleb pełnoziarnisty ma niski indeks glikemiczny.