Drożdżówki z cynamonem i czekoladą
Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka, 20 g drożdży, 2 i 1/2 szklanki mąki,1 małe jajko (lekko ubite), 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru + szczypta, szczypta soli. Nadzienie: 50 g masła, 1/4 szklanki cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 40 g czekolady mlecznej. Dodatkowo cukier puder i białko jajka.
Przygotowanie: mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól, jajko i miękkie masło. Zagnieść składniki na sprężystą masę. Dodać drożdżowy zaczyn. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić dodać mąki. Wyrobić kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni, a czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej". Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na cienki, na półcentymetrowy prostokąt. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem i cynamonem. Po chwili dodać także czekoladę. Następnie zacząć zwijać dłuższym bokiem w wałek. Pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą
kuchennego pędzla posmarować drożdżówki białkiem. Piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe wystudzić i posypać cukrem pudrem.