WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Kąpiel wodna - kiedy warto ją stosować?

Być może spotkaliście się kiedyś z propozycją, by upiec sernik w kąpieli wodnej. Albo by w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. O co chodzi? To bardzo przydatna i szybka do opanowania technika. Dzięki niej sernik jest wilgotny i perfekcyjnie upieczony. W ten sposób możemy też upiec pasztet, rozpuścić czekoladę czy przygotować smaczny sos.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Tajemnice kąpieli wodnej

Obraz
© 123RF.COM

Być może spotkaliście się kiedyś z propozycją, by upiec sernik w kąpieli wodnej. Albo by w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. O co chodzi? To bardzo przydatna i szybka do opanowania technika. Dzięki niej sernik jest wilgotny i perfekcyjnie upieczony. W ten sposób możemy też upiec pasztet, rozpuścić czekoladę czy przygotować smaczny sos.

/ 8Sernik z kąpieli wodnej

Obraz
© 123RF.COM

Sernik to jeden z najczęściej trafiających na nasze stoły wypieków. Serniki bywają różne - zbite i niewysokie albo puszyste i pięknie wyrośnięte. Na kruchym spodzie, z polewą, owocami, bakaliami, pieczone w piekarniku albo robione na zimno. Wydawać by się mogło, że skoro to pospolity przysmak, nie powinno być problemu z jego upieczeniem. A jednak bywa z tym różnie. Niektóre serniki rosną zbyt mocno i szybko opadają. Inne pękają. Zdarza się również, że okazują się zbyt suche.

Co zrobić, żeby nigdy po wyjęciu sernika z pieca nigdy nie mieć przykrej niespodzianki? Zastosować kąpiel wodną! To technika, z której korzystają najlepsi szefowie kuchni. Nieprzypadkowo - dzięki niej sernik jest po upieczeniu idealny, ma właściwą strukturę, wysokość, smak. W kąpieli wodnej możemy też piec mięsne i roślinne pasztety. Będą wilgotne, kruche i nie popękają.

/ 8Pieczenie w kąpieli wodnej krok po kroku:

Obraz
© 123RF.COM

Dokładnie zabezpiecz foremkę, w której pieczesz sernik (albo pasztet) folią aluminiową - owiń nią blaszkę dookoła (forma będzie stała w wodzie, a chodzi o to, by woda nie dostała się do środka. Ważne: forma powinna być szczelna). Blaszkę można dla pewności owinąć dwa albo nawet trzy razy.

Owiniętą folią foremkę włóż do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (naczynie żaroodporne, większa blaszka).

Wlej gorącą wodę (wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy formy z masą na sernik albo na pasztet). Trzymaj się czasu i temperatury podanych w przepisie. Kontynuuj pieczenie do momentu, aż masa całkowicie się zetnie.

/ 8Pieczenie w kąpieli wodnej krok po kroku:

Obraz
© 123RF.COM

Sernik w kąpieli wodnej można upiec jeszcze w inny sposób: foremkę z masą ustawiamy na kratce w piekarniku, a naczynie wypełnione wodą - piętro niżej (na dużej blaszce). To dobra metoda, jeśli foremka ma tendencję do przeciekania albo jeśli nie masz naczynia, w którym zmieściłaby się twoja forma z masą.

Uwaga: jeśli foremka do sernika albo pasztetu nie ma odpinanej obręczy, nie musimy owijać jej folią.

/ 8Wskazówki

Obraz
© 123RF.COM

Sernika upieczonego w kąpieli wodnej nie musimy studzić w uchylonym piekarniku.

Ważne: przyczyny opadania serników mogą być różne. By do tego nie doszło, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (wyjmujemy je z lodówki minimum na godzinę przed rozpoczęciem pracy). Temperatura w piekarniku nie powinna być zbyt wysoka - lepiej ją obniżyć i wydłużyć czas pieczenia. Nie należy też otwierać drzwiczek od piekarnika, dopóki ciasto się nie upiecze.

W kąpieli wodnej możemy też upiec suflet. Technika kąpieli wodnej wykorzystywana jest ponadto do rozpuszczania czekolady.

/ 8Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej krok po kroku:

Obraz
© 123RF.COM

Czekoladę połam na kostki. Włóż ją do niedużej miseczki (np. metalowej, szklanej), a naczynie ustaw nad garnuszkiem, rondlem albo inną miską z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą.

Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu, można jednak po prostu wlać do naczynia wrzątek i nie trzymać go na gazie - czekolada i tak rozpuści się pod wpływem gorąca.

Poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Możesz ją od czasu do czasu zamieszać (mieszanie najlepiej rozpocząć po paru minutach, gdy czekolada roztopi się już w większym stopniu).

Uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda! Upewnij się wcześniej, że miseczka jest sucha. Do czekolady, na początku, można dodać niewielką ilość masła albo oleju (np. kokosowego), aby otrzymać aksamitną polewę czekoladową.

/ 8Czekolada z kąpieli wodnej

Obraz
© 123RF.COM

Niektórzy podczas rozpuszczania czekolady miseczkę z tym smakołykiem wstawiają bezpośrednio do większej miski (rondelka) z wrzątkiem. Również w ten sposób roztopimy czekoladę, istnieje jednak większe ryzyko, że do środka dostanie się woda - z tego względu lepiej zrezygnować z mieszania (rozpuszczoną czekoladę mieszamy pod sam koniec).

/ 8Sos holenderski z kąpieli wodnej

Obraz
© 123RF.COM

Kąpiel wodna to przydatna technika. W ten sposób można przygotować perfekcyjny sos holenderski, który robimy z żółtek, masła, soku z cytryny i pieprzu. Żółtka wraz z pozostałymi składnikami ubijamy nad parą. Dzięki tej technice żółtka się nie zetną. Kąpiel wodna pomoże również, jeśli chcesz rozpuścić masło, ale martwisz się, że umieszczone w rondelku na gazie się przypali.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw