Co siedzi w dojrzałym bananie?
Dojrzały banan to skarbnica wapnia i magnezu. Zawiera także komplet najważniejszych witamin: A, witaminy z grupy B, C, E. Dietetycy podkreślają, że mają sporo potasu, dlatego poleca się je osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Charakterystyczne brązowe kropki świadczą o właściwościach antyoksydacyjnych bananów. Eksperci ds. żywienia podkreślają, że zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa to jeden ze skutecznych elementów profilaktyki antynowotworowej. Kilka lat temu japońscy naukowcy przeprowadzali eksperyment na myszach. Wykazali w nim, że u osobników, które jadły dojrzałe banany, znacznie zmalało ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. Doniesień tych nie potwierdzono jak dotąd w przypadku ludzi. Mimo to warto sięgać po dojrzałe banany, gdyż są łatwe w obróbce i lepiej się trawią. Są też słodsze i delikatniejsze w konsystencji.