Zielony, żółty czy z plamkami?
Grubsza, żółta skóra z zielonymi odcieniami to znak, że banan powinien jeszcze chwilę poleżeć. Zjedzony od razu gorzej się trawi i nie dostarczy nam pełnego kompletu cennych składników, które zawiera. Możemy przyśpieszyć proces jego dojrzewania. Wystarczy ułożyć owoc w ciepłym, jasnym miejscu na kuchennym blacie lub - jeszcze szybciej - przechowywać w papierowej torbie razem z jabłkiem. Banan po kilkunastu godzinach zrobi się miększy i szybko zmieni swój kolor. To właśnie pojawiające się na skórce plamki będą dobrym sygnałem. Mylnie więc niektórzy z nas wyrzucają nieidealnie wyglądające okazy. Pomijając oczywiście kwestie pleśni czy znacznych obić, które uszkodziły owoce, nie musimy się obawiać ciemniejszej barwy. To znak, że banany są w najlepszym momencie do konsumpcji.