Rambutan
Ten owoc rośnie na drzewie o tej samej nazwie i pochodzi z Azji, a dokładniej z Malezji i Indonezji. Uprawiany jest na szeroką skalę w Tajlandii, Chinach, Indiach oraz na Filipinach. Znany jest również pod nazwami jagodzian lub śliwa chińska. Rambutan po malezyjsku oznacza "owłosiony" i przyznasz, że jest to trafne określenie, zważywszy na jego wygląd. Miąższ tego owocu jest całkowicie jadalny i w zależności od odmiany może być kwaskowaty bądź słodki. Smak rambutanu najczęściej porównuje się do smaku liczi. Kupując te egzotyczne owoce, należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Jeśli zauważysz zielone lub brązowe plamy na skórce, nie kupuj takich owoców. To znak, że są niedojrzałe albo już przejrzałe. Najlepszy do spożycia będzie rambutan w jednolitym kolorze.