Mangostan
Pochodzi z Tajlandii i tam uznawany jest za królową owoców. To ze względu na niepowtarzalny smak i charakterystyczną "czapeczkę", która przypomina koronę. Owoce te pod grubą i twardą skórą skrywają aksamitny i słodki miąższ, którego smak przypomina soczystą brzoskwinię z cytrusami. W trakcie jedzenia należy uważać nie tylko na skórkę, ale także na okalający ją czerwony miąższ, który jest wyjątkowo gorzki. Mangostan jest wyjątkowo zdrowy. Jest najlepszym znanym wśród owoców źródłem antyoksydantów, czyli naturalnych substancji, zapobiegającym starzeniu się skóry. Główne składniki znajdujące się w tym owocu to: ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, sole mineralne (potas, wapń, fosfor, żelazo) oraz witamina C i witaminy z grupy B. Według naukowców zawarte w tym owocu związki mogą być pomocne przy leczeniu aż 138 chorób, w tym depresji, nadciśnienia czy schorzeń reumatycznych.