Szpinak
Te ciemnozielone liście bogate są w witaminę K, wapń, żelazo, magnez oraz mangan, a także kwas foliowy i beta-karoten. Szczególnie istotna jest proporcja wapnia do fosforu, która korzystanie wpływa na układ szkieletowy człowieka. Dzięki zawartości witaminy C przyswajalność żelaza wzrasta nawet o 20 proc. Warto jednak pamiętać, że zawartość witaminy C w warzywach liściastych znacząco zmniejsza się w czasie przechowywania, dlatego też zaleca się spożywanie szpinaku w krótkim czasie od jego zbiorów i najlepiej na surowo. Niestety, wartości odżywcze szpinaku zmniejsza występujący w jego liściach kwas szczawiowy, który wpływa odwapniająco na nasz organizm i utrudnia wykorzystanie wapnia wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole. Na szczęście można zwiększyć ochronę organizmu przed ubytkiem mikroelementów, łącząc szpinak z produktami bogatymi w wapń, jak np. jogurt naturalny, feta czy jajka.