Jak skutecznie myć owoce i warzywa?
Na sklepowych półkach i straganach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek czy przebarwień. Najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest odpowiednie umycie produktu przed zjedzeniem. Dietetyk Agnieszka Piskała wyjaśniła, jak robić to najlepiej i nie powielać typowych błędów.
Na sklepowych półkach i straganach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek czy przebarwień. Najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest odpowiednie umycie produktu przed zjedzeniem.
Dietetyk Agnieszka Piskała wyjaśniła, jak robić to najlepiej i nie powielać typowych błędów. Szczegóły w wideo poniżej.
Pod nazwą pestycydy kryją się różne toksyczne substancje, które wykorzystuje się do zwalczania niepożądanych organizmów. Używane są głównie do ochrony roślin uprawnych, w tym produktów żywnościowych, przed grzybami, chwastami, gryzoniami, owadami itp. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Nie da się ukryć, że pestycydy to sama chemia. Z badań naukowych wynika, że częsty kontakt z pestycydami może przyczynić się do rozwoju cukrzycy albo choroby Parkinsona, uszkodzenia układu nerwowego czy zaburzeń w gospodarce hormonalnej. Kumulacja toksycznych substancji w organizmie prowadzi ponadto do powstawania nowotworów, również u potomstwa.
Dobra wiadomość jest taka, że w Polsce w porównaniu z wysoko uprzemysłowionymi krajami należącymi do Unii Europejskiej średnie zużycie pestycydów jest bardzo niskie - co nie znaczy, że nie ma ich w ogóle.