Karczoch
Wyjątkową zaletą karczocha jest zawartość substancji wspomagających odchudzanie (cynaryna, inulina, kwas chlorogenowy oraz niacyna). Karczoch wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego i stymuluje procesy metaboliczne. Polecany jest osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Warzywo to wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając tym samym walkę ze zbędnymi kilogramami. Dzięki inulinie, która posiada właściwości podobne do błonnika, pęczniejąc w żołądku, karczoch na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita. Z kolei kwas chlorogenowy zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, zmuszając organizm do korzystania ze zgromadzonych zapasów węglowodanów i tłuszczów. Karczoch
najlepiej sprawdza się w formie gotowanej i pieczonej oraz jako dodatek do sałatek warzywnych. Świetnie komponuje się z jajkami, pomidorami i anchois. Można go faszerować pieczarkami. Najlepiej jest wybierać karczochy małe, ze zbitymi i twardymi listkami szczelnie okrywającymi serce karczocha. Liście nie mogą mieć brązowych przebarwień i suchych końcówek. Karczocha można przechowywać 2-3 dni w lodówce zawiniętego w ściereczkę.