Szparagi
Te wiosenne warzywa charakteryzują się przede wszystkim silnym działaniem diuretycznym - dzięki obecności asparaginy, która wspomaga pracę nerek zmniejszając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu, w połączeniu z asparaginą sprawiają, że ich działanie moczopędne jest jeszcze bardziej efektywne. Ze względu na dużą zawartość folianów, szparagi polecane są kobietom w ciąży, szczególnie potrzebującym tego składnika dla zdrowia rozwijającego się dziecka. Najcenniejszą odmianą wydają się być szparagi zielone - nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, w związku z czym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ to właśnie pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest bardzo wiele. Bardzo zdrowa i smaczna jest zupa krem ze szparagów. Warto też połączyć krótko gotowane zielone szparagi i
jajkiem na miękko lub w koszulce.