Jarmuż
Jarmuż jest najstarszym przodkiem roślin kapustowatych. Posiada smaczne i pożywne liście, które najlepiej smakują po przymrozkach, ponieważ w wyniku ujemnych temperatur tracą charakterystyczną goryczkę i wykształcają cukry, zapewniając niepowtarzalny smak. Jarmuż to bomba antyoksydantów takich jak karotenoidy, sulforafan, witamina A, C i E. Wymienione przeciwutleniacze pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku oraz pęcherza moczowego. Jarmuż zawiera również indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów chroniąc tym samym przed rakiem piersi. Z kolei luteina i zeaksantyna obecne w zielonych liściach, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Spośród wszystkich warzyw jarmuż zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia. Warzywo to najlepiej sprawdza się jako dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, na surowo do sałatek lub jako zamiennik sałaty do kanapek. Ze względu na jego dekoracyjny wygląd, doskonale nadaje się do tworzenia pięknych kompozycji zdobiących półmiski na stole.